Akke Brouwer realiseert droom in eigen huis

0
194
Kleintje cultuur - Akke Brouwer

Kleintje cultuur

HANTUM – Het was haar grote droom om ooit eens iets voor haarzelf te beginnen. De droom wordt komend weekend eindelijk werkelijkheid, dan begint voormalig Dongeradichter Akke Brouwer ‘It Hûs fan de Dichter’. Een klein podium voor poëzie, kunst en bezinning, in haar eigen huis. ‘Toen ik met het idee van ‘It Hûs fan de Dichter’ kwam, heb ik veel om mij heen gekeken voor een geschikte locatie. Totdat ik plotseling het besef kreeg dat mijn eigen huis natuurlijk ook ‘It Hûs’ kon zijn,’ zegt Brouwer. Het past bij haar manier van werken. Een van de onderdelen van ‘It Hûs fan de Dichter’ is het maandelijks terugkerende ‘Sneinsrêst’. Op elke tweede zondag van de maand kan men twee uur lang genieten van rustige, mooie muziek, voordrachten en kunst. Samen met familie en vrienden genieten van de rust die de zondag biedt, dat is het idee erachter. En waar kan dat nou beter als in een huiskamer?

Er staat een hoop te gebeuren de komende twee jaar. De planning is al rond. Zo zijn er exposities van kunstenaars als Marjan de Boer uit Groningen, Joke Hylkema uit Grou, Aafke Holman uit Burum en Folly Hemrica uit Utrecht. Ook de ‘Sneinsrêst-middagen’ zijn tot en met eind 2014 al ingevuld. Daarnaast geeft Akke Brouwer ook workshops en cursussen. Gedurende de zomermaanden worden er twee workshopweekenden gegeven. ‘Één weekend daarvan gaan we met een notitieblok op zak stiltewandelingen doen door Noordoost Fryslân. Onderweg noteren we onze ervaringen, die we later in gedichten verwerken. Het tweede weekend wordt er op de fiets het landschap verkend. We gaan dan schetsen maken van het landschap, waar uiteindelijk een kijkdoos mee wordt gemaakt. Dit doen we op zondagochtend. We delen onze ervaringen met muziek en poëzie.’ In de wintermaanden gaat Brouwer cursussen meditatie en poëzie in het licht van religie geven. Bij de meditatiecursus worden meditatievormen uit vijf verschillende religies behandeld, waarbij de deelnemers uiteindelijk een vorm van meditatie kiezen die zij gedurende drie maanden thuis gaan beoefenen. Na drie maanden komen de deelnemers terug in It Hûs fan de Dichter om hun ervaringen te delen. De cursus ‘Poëzie in het licht van religie’ ligt Brouwer dicht na aan het hart. ‘Poëzie is de taal van het hart, en dat is ook de plaats waar je geloof ten diepste plaatsvindt. Het ligt zo in elkaars verlengde, het valt eigenlijk niet los van elkaar te zien.’ In deze cursus wordt werk van dichters waarin religie doorklinkt behandeld. Ze worden niet uitgelegd, want: ‘Een gedicht is als een foto. Je kunt er naar blijven kijken en steeds weer nieuwe dingen erin zien. En iedereen ziet daarin zijn eigen dingen, geeft er zijn eigen verhaal aan. Zo kun je ook een gedicht steeds opnieuw lezen en er elke keer een andere betekenis in vinden.’ It Hûs fan de Dichter wordt vrijdagmiddag om … uur geopend door wethouder van cultuur Pytsje de Graaf. ‘Toen ik haar vroeg om ‘It Hûs’ te openen zei ze direct ‘Ja!’. Dat is natuurlijk iets om heel erg blij mee te zijn. Ook het comité van aanbeveling ben ik hartstikke trots op. Niemand minder dan Tytsy Willemsma, voorzitter van Tryater, burgemeester Marga Waanders, Gerthe Lamers, hoofdredacteur van zinweb.nl en de regisseur en actrice Margreet Blanken zitten in het comité. Ook Douwe Draaisma, psycholoog, auteur en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit in Groningen, Johannes Luijken, priester van de Christengemeenschap en musicus en Remt Meijer, boer, bestuurder en kunstliefhebber maken deel uit van het comité. Dat doet me erg goed.’ Akke Brouwer hoopt met ‘It Hûs fan de Dichter’ niet alleen een plaats te zijn voor liefhebbers van kunst en poëzie, maar ook daarmee Hantum en Noordoost Fryslân op de kaart te zetten. ‘Het is hier werkelijk prachtig. Ik zeg wel eens, het is net alsof je God hier hoort fluisteren.’

Kijk voor meer informatie over ‘It Hûs fan de Dichter’ en Akke Brouwer op www.akkebrouwer.nl.