Bij Tij en Ontij is een jongensdroom tot leven gewekt

0
472
kloosterburen yme woensdrecht boeken

“Soms kunnen mensen wel uren rondneuzen tussen de boeken”

KLOOSTERBUREN – In het dorp Kloosterburen zijn de voorzieningen met de loop der jaren langzaam afgenomen. Geen bakkers, geen slagers en geen supermarkt meer in dit dorp. Wél beschikt het dorp over een bijzondere winkel: de antiquariaat voor boeken Bij Tij en Ontij. Een leuke plek om rond te neuzen en misschien zelfs even een praatje te maken. “Het gekke is dat de winkel inderdaad zo functioneert”, vertelt eigenaar IJme Woensdrecht. “De deur staat hier altijd open.”

Over het idee van de antiquariaat kan IJme kort zijn. “Dit is altijd al een jongensdroom van mij geweest. Dit wilde ik vroeger al.” Boeken op zich is ‘zijn ding’, maar een ‘gewone’ boekhandel heeft hij nooit geambieerd. “Nee, daar liggen dan allemaal van die stapels met dezelfde boeken. Hier liggen 30.000 boeken en er zit bijna geen dubbele tussen. Veel werk, ja, dat is het wel, maar ook heel leuk”, zegt hij met een lach.

Moeiteloos vindt hij zijn weg door het pand uit 1914 als een klant een bepaalde titel zoekt. Zijn boeken staan gerangschikt op onderwerp en alfabet. Scheepvaart, Groningana, kunst, romans, geschiedenis en religie komen voorbij tijdens een struintocht langs de kasten. “We leggen wel steeds meer de nadruk op China en sociale wetenschappen. Zelf ben ik socioloog en mijn vrouw is Chinoloog. Dit zijn dan toch de onderwerpen waarvan je beter weet of iets interessant is of niet.”

Wanneer een boek in de antiquariaat thuishoort, heeft vooral te maken met de zeldzaamheid van een boek. “Een boek moet natuurlijk wel wat ouder zijn om antiek genoemd te worden, maar vooral als er niet veel meer van zijn, stijgt de waarde. Ik kan je hier boeken laten zien die slechts vier à vijf euro kosten, maar ik kan je ook één van 2750 euro laten zien.” Zijn voorraad vult hij bij uit nalatenschappen en veilingen en particulieren komen regelmatig wat brengen. “Er zijn dan wel bepaalde kwaliteitseisen waaraan de boeken moeten voldoen. Ze moeten niet heel erg vies zijn, ze mogen niet gescheurd zijn en er mogen geen bladzijden ontbreken.” Voor boeken die moeilijk verkopen, heeft IJme een mooie bestemming. “De bibliotheek is hier wegbezuinigd en toen heeft Dorpsbelangen zelf één opgericht in het Oldeheem. Regelmatig breng ik er een hele stapel heen. Weet je, heel veel romans en bepaalde auteurs, die zijn gewoon ‘uit’. Ze worden helemaal niet meer gelezen en er is geen vraag meer naar.”

Zelf wordt hij vooral blij van Nederlandse literatuur. Een lijstje met wensen heeft hij niet. “Wel drie stapels naast het bed die ik nog moet lezen”, zegt hij lachend. “Maar tegenwoordig is het niet meer zo moeilijk om iets te vinden. Bij de website Antiqbook zijn zeker duizend van dit soort winkels aangesloten en als ik eens iets zoek, vind ik het negen van de tien keer wel bij één van deze winkels.”

Een vleesgeworden jongensdroom, is het zoals gehoopt? “Ja, dat dacht ik wel”, zegt IJme bedachtzaam, terwijl hij eens om zich heen kijkt. “Het leuke is, hier kan je voor een kast gaan staan en gewoon kijken wat je leuk vindt. Je hoeft niet te weten wat je zoekt. Er zijn mensen, die komen hier drie uur lang rondneuzen. Vroeger”, gaat hij verder, “zaten er in dit pand drie winkels en woonden hier ook nog twee gezinnen. Een heleboel mensen bevolkten het. Nu wonen er heel veel boeken en een klein gezin.”

Nieuwsgierig geworden? Kijk op www.bijtijenontij.nl of neus eens rond aan de Hoofdstraat 26 in Kloosterburen.