Brandweerwedstrijden in Grootegast

0
156
Grootegast Gerrit Tuinstra Brandweer-1

Toeters en bellen op 1 juni

GROOTEGAST – De brandweer van Grootegast organiseert op 1 juni aanstaande brandweerwedstrijden in het dorp. Waar ze dat gaan doen, willen ze nog niet vertellen, wel dat het een groot spektakel gaat worden. In de klasse 112 strijden negen ploegen om zo snel mogelijk een hulpverlening succesvol af te ronden. Het publiek is welkom en mag van dichtbij bekijken hoe alles in zijn werk gaat.

“We proberen om ongeveer eens per vijf jaar brandweerwedstrijden in Grootegast te organiseren,” vertelt Gerrit Tuinstra. “Eerder waren al de provinciale wedstrijden in Ter Apel. De eerste drie van elke provincie komen bij ons. Uitzondering is de ploeg van Grootegast, die mag uiteraard niet in haar eigen dorp spelen. Voor hun wordt een oplossing elders in het land gezocht.” De winnaars van de wedstrijden in Grootegast kunnen uiteindelijk in de landelijke finale terechtkomen, die in september gespeeld gaat worden. Tuinstra: “Ooit is Grootegast zesde van Nederland geweest.”

Spelen in de klasse 112 betekent dat je van alles tegen kunt komen. “Er wordt een scenario bedacht, bijvoorbeeld een ongeval met gevaarlijke stoffen waarbij ook een brand ontstaan is. Het is dan aan de deelnemende korpsen om zo snel mogelijk te ontdekken hoe ze te werk gaan. Sommige stoffen kun je bijvoorbeeld niet blussen met schuim of water. Het is aan de korpsen om dat zelf in te schatten.”

Doel moet, naast een gezellig middag, zijn om ook iets te leren. “Je leert er altijd iets van,” zegt Tuinstra. “Je speelt zelf, maar gaat ook bij anderen kijken hoe zij het doen. Het is een leuke middag waaraan veel korpsen meedoen. In onze provincie doen zo’n 25 van de 43 korpsen mee aan de wedstrijden. Het wordt zeker gestimuleerd.”

Om de wedstrijden voor het publiek ook toegankelijk te houden wordt er veel aan gedaan om hun erbij te betrekken. Hoe dat gaat, verschilt per wedstrijd. “In Ter Apel stonden de mensen op een paar meter afstand, terwijl ze op een andere plek via grote schermen mee konden kijken wat er binnen gebeurde.”

Zoals gezegd mag van te voren niet verteld worden waar de wedstrijden precies zijn. “Andere korpsen lezen de krant ook en dan weten ze al wat er komt. Het moet allemaal een verrassing zijn. Een week van te voren lichten we de direct omwonenden in. Mensen gaan er geen overlast van ervaren. De korpsen rijden vanaf de kazerne rustig naar de startplek. Alleen de laatste 50 of 100 meter mogen ze met prio 1 (zwaailampen en sirenes, red.) rijden. De rijstijl wordt meegenomen in de beoordeling.” De wedstrijden beginnen op 1 juni om 8:00 uur. Rond 19:00 uur is de prijsuitreiking in de kazerne.