Duizenden mensen vieren Pinksteren in Veenklooster

0
392
VEENKLOOSTER - pinksterfeest

‘Het is voor ons echt een uitje’

VEENKLOOSTER – Op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag werd in Veenklooster voor de 41e keer de Zendingsfeesten gevierd. Duizenden mensen kwamen naar Veenklooster om Pinksteren te vieren. Tijdens Pinksteren wordt in de hele wereld de uitstorting van de heilige geest gevierd. Het thema van dit jaar was ‘Waar ga je voor?’ De dienst te velde in het Veenkloosterbos op maandagochtend trok ongeveer 1100 bezoekers, dit waren ongeveer de helft minder dan vorig jaar. Toen was het weer veel warmer dan het afgelopen weekend. Maandagochtend leek het er nog even op dat het tijdens de dienst zou gaan regenen. Tijdens de dienst bleef het lange tijd droog, maar aan het einde van de dienst vielen er toch enkele spatten regen. De dienst werd geleid door de evangelist Eddie Bakker, die geboren is in Zuid-Afrika maar nu werkzaam is in Nordhorn. Het koperkwartet 4Brass uit De Westereen en organist J. Wijbenga begeleidden de dienst. Eddie Bakker vertelde in de dienst over zijn eigen verleden, waarin hij als jonge jongen was gegaan voor het geld. In die tijd hoorde hij een bekende sporter, die aan de top van zijn carrière stond, spreken over zijn succes. De sporter zei dat hij een lange ladder van succes had beklommen maar eenmaal bovenaan de ladder er achter kwam dat de ladder tegen de verkeerde muur stond. Dit had Bakker bewogen om ook na te denken over zijn eigen leven. Inmiddels doet hij al meer dan 25 jaar zendingswerk.

Gedurende het hele weekend was er een gevarieerd programma te volgen. Met name het concert op zondagavond van de bekende zanger Martin Brand en het Praise United Friesland-koor werd met meer dan duizend mensen goed bezocht. Dit gelegenheidskoor, bestaande uit tientallen mensen uit verschillende kerken, zong samen met Martin Brand verschillende soorten liederen, van psalmen tot black gospel en van opwekkingsliederen tot liederen van de Hillsong.

Op vrijdagavond werd, in navolging van het succes van vorig jaar, een survivaltocht georganiseerd voor jongeren door Veenklooster. Ruim zestig jongeren deden hier aan mee. Met hun deelname aan de survivaltocht haalden zij geld op voor de Musketier Marathon Oeganda. Honderddertig mannen uit heel Nederland gaan volgende week naar Oeganda om daar de marathon te gaan lopen en daarmee geld in te zamelen voor Compassion. Hier doen ook enkele lopers uit Noordoost Fryslân aan mee. De groep uit Buitenpost hielp mee met de organisatie van de survivaltocht.

Ook voor de kinderen was er gedurende het weekend een hoop te doen. Zo was er op het feestterrein een speciale tent voor de kinderen ingericht, waar op maandagochtend Clown Pipa op kwam treden. Tientallen kinderen waren hierbij aanwezig. ‘s Middags was er voor de kinderen een speciale ‘Kidspraise’. Voor de volwassenen was er maandagmiddag een bezinningsroute te wandelen door het Veenkloosterbos. Aan de hand van een Bijbels verhaal kregen zij aan het einde van de tocht dezelfde vraag als het thema van dit jaar: ‘Waar ga jij voor?’

Aan de Zendingsfeesten werkten tientallen vrijwilligers mee. Mensen die hielpen in de catering, die assisteerden bij de bezinningsroute door het Veenkloosterbos en mensen die het verkeer regelden. Ook een hoop jongeren uit Veenklooster en omgeving zetten zich belangeloos in voor het weekend. Op skelters voorzagen zij de verschillende vrijwilligers van koffie en thee en wat lekkers.

Voor Gotse en Pietie Stienstra is Pinkstermaandag naar Veenklooster vaste prik. ‘We komen hier al jaren op Pinkstermaandag. Vroeger kwamen we met de kinderen, tegenwoordig gaan we samen. Maar we komen nog steeds ieder jaar. Het is voor ons echt een uitje.’

Het pinksterweekend werd in Veenklooster afgesloten met een slotconcert van Joy for People uit Dokkum.