FC Grootegast pakt op valreep periode; einde zondagvoetbal Niekerk

0
149

Voetbaloverzicht

STREEK – FC Grootegast heeft op de slotdag de nacompetitie bereikt. Grootegast won het cruciale duel bij De Pelikanen (0-2). Grijpskerk won de laatste wedstrijd in de tweede klasse bij Heerenveense Boys. Zuidhorn sloot het seizoen productief af: 9-0. FC LEO handhaafde zich in de Derde Klasse ondanks een remise tegen Opende (zie verslag elders). Treurig nieuws uit Niekerk. De zondagtak wordt wegens gebrek aan voldoende spelers opgeheven. Niekerk verloor de allerlaatste wedstrijd met 7-1.

VVI stelde tien kratten bier in het vooruitzicht voor GRIJPSKERK als het zou winnen van concurrent Heerenveense Boys, de ploeg van ex-Grijpskerk-trainer Marius Hendriks. Na afloop kregen ze het gerstenat uit handen van twee dames van de ploeg uit Idskenhuizen. Inspireerde het bier mogelijk, de ware reden was het bord dat trainer Henk Buikema na afloop in de bestuurskamer liet zien: ‘inzet, strijd en karakter’. In een gelijkwaardige partij sloeg Grijpskerk een kwartier voor tijd toe. Wybo van der Hoek opende de score. Na rood voor een Heerenveense Boys speler, die Cedric Euwema bij de strot pakte (!) scoorde Jorin de Boer de 0-2 en tekende Van der Hoek voor zijn tweede en Grijpskerk’s derde treffer. In blessuretijd stopte doelman Stephan Douma zijn allereerste strafschop. Het was tevens zijn laatste wedstrijd bij Grijpskerk. ADUARD 2000 hield kampioen Omlandia knap op een gelijkspel. Grote man bij de ‘abdijbewoners’ was Barteld Faber die na een half uur inviel en zowel vlak voor als na de pauze scoorde. De paars-witten kregen het nog twintig minuten lastig, maar lieten de Ten Boersters niet verder komen dan 2-2. Een mooie afsluiting en waardig afscheid voor trainer Rob Vliek, die opgevolgd wordt door Theo Migchelsen, die afgelopen seizoen BNC onder zijn hoede had. Daarmee kan de naam van Jaap van der Ploeg geschrapt worden, waarover gespeculeerd werd. Migchelsen kwam in beeld nadat eerste kandidaat Tjeerd Strengholt zich teruggetrokken had. FC GROOTEGAST moest winnen om nog kans te maken op de periode en won het cruciale treffen in Appingedam van De Pelikanen. De theestand was 0-0. Op dat moment stond concurrent Godlinze met 2-1 achter. Grootegast rekende zich niet rijk, maar ging voor de zekerheid vol voor de overwinning. Na een half uur schoot Ite Hoolsema Grootegast naar 0-1 en vijf minuten voor tijd maakte spits Tim Veenstra de bevrijdende 0-2. Grootegast bereikte daardoor de nacompetitie, terwijl het ook vreugde was in het Pelikanen-kamp. "We hadden de slechtste uitgangspositie. Dat we derde zijn geworden is knap", vond trainer Marcel Poll. FC Grootegast wacht een dubbele confrontatie met SV Pesse. Grootegast speelt eerst thuis. De winnaar van deze tweestrijd promoveert meteen naar de Derde Klasse. De fut is eruit bij het al gedegradeerde OKVC dat thuis met 0-5 verloor van SGV, dat nog streed tegen degradatie . Na vijf minuten was het al 0-1 en gelopen koers. Trainer Jur Smit wisselde drie man in de rust, maar dit leverde geen ommekeer op. "We hebben ons best gedaan, maar na vijf minuten lag het al in duigen. We gaan volgend seizoen met frisse moed weer beginnen", kijkt Smit liever vooruit. Kersvers vierde klasser ZUIDHORN besloot het seizoen met een doelpuntenfestijn. Tegen het nietige ZEC bleef de teller op 9-0 staan. De ploeg van Martin Lobers kwam daardoor over de magische honderd doelpunten. In totaal scoorde Zuidhorn 105 doelpunten. Bovendien verloor Zuidhorn geen enkele wedstrijd. Met deze klinkende cijfers gaat het de vierde klasse in. VVSV’09 speelde afgelopen donderdag al in Sauwerd tegen SIOS. De fusieclub verloor met het kleinst mogelijke verschil: 1-0. NIEKERK speelde niet alleen de laatste wedstrijd van het seizoen, maar het was ook de laatste wedstrijd op zondag. "Vele spelers kampen met studie en werk. Er blijven maar acht spelers over. Er is geen aanvoer van jeugd. Dan moet je een besluit nemen", vindt trainer Wietse Dijkstra logisch. "En dat heeft ook met mijn vertrek te maken". Niekerk verloor op de slotdag met 7-1 van ASVB. "Het wou niet meer. De spelers kregen het in het hoofd niet meer goed. Ik heb na de 3-0 ruststand nog gevraagd om alles te geven. De fut was eruit". Blijham was het eindstation van Niekerk. KLOOSTERBUREN was sparringpartner voor Hoogkerk. Kloosterburen kreeg de veel te sterke opponent na de 2-0 nog even in het vizier (2-1), maar moest de hooggeplaatste club uit Groningen laten gaan: 6-2. Bert Mennes scoorde voor de verandering niet. William de Lange en Marcel Romijn doelpuntten voor de gehandhaafde ‘Westerkloosters’. "We maakten veel te veel fouten", oordeelde leider Hans Bolt, in een feestend Hoogkerk. ZUIDHORN kwam vanwege pinksterfeesten in Farmsum zaterdag al in actie. De zondagformatie van Marinus Siekman verloor de laatste, doelpuntrijke wedstrijd in Farmsum. Het werd 6-4. "Maar het had ook 8-8 kunnen worden", sprak leider Martin van Donderen, die eraan toevoegde dat de gelukkigste heeft gewonnen. Beide verdedigingen hielden open huis, waarna volop gescoord werd in dit verplicht nummertje. GVB speelde vanwege een mixtoernooi vrijdag al tegen Warffum. Het was een terechte uitslag: 2-2. GVB kwam twee keer achter, maar zette de zaak recht. Frank Veening en Jeffrey Kruizinga zorgden voor de Grootegaster productie. GVB kan tevreden terugkijken. Met een niet te grote selectie werden wisselvallige resultaten geboekt.