FC LEO de gelukkigste van de drie

0
191
DSK_STRK-p25.pdf - Adobe Acrobat Pro

‘Trots van De Marne’ blijft in Derde Klasse; Opende draagt bij aan spanning

LEENS – Oh, oh, oh. Wat maakte FC LEO het zichzelf moeilijk. De Leensters kregen het maar niet voor elkaar om na de 1-0 de bevrijdende bal in het doel te schieten en moesten nog sidderen doordat Opende op 1-1 kwam. De spanning bleef er zelfs na de wedstrijd nog in. Pas nadat de andere resultaten bekend waren klonk er alsnog gejuich aan de Mr. JS van Weerdenstraat. LEO blijft derde klasser.

Er waren drie opties voor de Leensters: rechtstreeks degraderen, nacompetitie of handhaving. Het laatste deel van de wedstrijd was onbeschrijflijk. Terwijl Justin Poort de ‘baan’ uitgleed hielp trainer Jan- Jaap Zijlstra hem weer op gang en duwde hem naar voren, als ware het een wielrenner. Het was te laat, om de aanval van Opende te stoppen. Invaller Menno Ypenga kon voortrekken, waar Henk Veenstra het afmaakte: 1-1. LEO had intussen allang het tweede doelpunt moeten maken, maar slaagde daar maar niet in. Doelman Eppie Pijpker liet alle ballen glippen, maar haalde de onmogelijkste schoten uit de doelmond. De ultieme kans was voor Stan Buikema, die oog in oog met Pijpker de hoek voor het uitkiezen had, maar koos ervoor om de doelman te omspelen, hetgeen volledig de mist inging. De technische staf van LEO keek maar weer eens naar de stand bij Middelstum. Vervolgens werd vanaf de kant geroepen "vasthouden. alles is goed zo!". Oftewel: LEO is veilig. De Leenster delegatie vertrouwde niet helemaal op de moderne technische hulpmiddelen. Zijlstra belde daarom na afloop maar zelf naar Middelstum, waar hij kreeg te horen dat Middestum met 3-2 had verloren van Gronitas, terwijl VVK 6-1 klop kreeg van Groen-Geel. De duim ging omhoog. Spelers vielen elkaar in de armen; het publiek juichend. Het was zo spannend dat als het bij Middelstum 3-3 was geworden, dan zouden ‘de drie’ precies gelijk zijn geëindigd. Hitchkock had het niet kunnen verzinnen. Zo ver kwam het niet. Middelstum eruit. VVK nacompetitie. Uiteindelijk was FC LEO – op basis van een beter doelsaldo- de gelukkigste van de drie. Maar wat maakte LEO het zichzelf moeilijk tegen Opende, dat als degradant vrijuit kon voetballen, maar de punten niet cadeau gaf. LEO begon furieus, met een schot van Stan Buikema op de paal. "Dit wordt weer zo’n middag", zei een Leenster supporter, die de bui al zag hangen. Daar leek het inderdaad op uit te draaien. Spits Rowan Rozema stuitte even later op Pijpker, na voorbereidend werk van Mart Buikema. Na een half uur brak het fenomeen Rozema dan toch de ban. De perfecte voorzet kwam van Stan Buikema. Bij de tweede paal dook Rozema op en schoot onberispelijk binnen: 1-0. De ‘Peendermantsjes’ lieten zich niet helemaal onbetuigd en kwamen er af en toe gevaarlijk uit. Wilmer Ypenga ontdeed zich simpel van Rick Oost, gaf voor waar Henk Veenstra onderuit ging. Opende claimde een penalty. Scheidsrechter Rotmensen wilde er niets van weten. LEO was beter, aanvallender, maar was ook onnauwkeurig. Er brak een rommelige periode aan. Op slag van rust ging Marcel Kadijk aan voor een solo, legde bij de achterlijn niet terug, maar schoot zelf, maar de bal belandde opnieuw buiten de palen. De 1-0 was een benauwde stand. De grensclub uit Groningen van Wierd Kuipers- Kuipers verlaat de rood-witte club en zoekt zijn heil in Kollum- kwam vlak na rust met een verrassende uitval, waarbij Jellinus Helmus in een keer een voorzet volleerde. De bal ging maar net over. LEO domineerde over de hele wedstrijd, maar het ging moeizaam. De afwerking was het grote manco. Zelfs Rozema had niet zijn dag. Bij een peer naar voren van Gregory Haans kon Rozema alleen op het doel af, maar kwam niet voorbij Pijpker. Na de gelijkmaker gingen de Leensters rustig door. Het spel bleef onrustig; de zenuwen speelden de oranje-zwarten zeker parten. Twintig minuten voor tijd liet Pijpker een houdbaar schot van Rozema los. Mart Buikema had in de rebound moeten scoren, maar ook hij liet dit na. Op identieke wijze vond Rozema het net niet. De strijd werd grimmiger. Trainer Jan Jaap Zijlstra stierf duizend doden. De vreemde keeper van Opende werkte een vrije trap van Rozema op onorthodoxe manier uit de hoek. Vervolgens ging Frank Veenwijk aan de haal. Pijpker kwam uit; Veenwijk ging neer. De bank van Opende ontplofte nadat de scheidsrechter zijn armen spreidde: geen penalty. Volgens een ooggetuige een juiste beslissing. "Hij heeft hem niet geraakt". Het Leenster kwartiertje brak aan. Poort haalde uit. Pijpker pakte weer een onmogelijke bal. Vijf minuten later mikte Stan Buikema uit een vrije trap richting de kruising. Weer was het Pijpker die redding bracht. Zijlstra zette de laatste troeven in. Maar ook routinier Hans Hofman en ‘de Chinees’ Junghaur Chia hadden geen succes. Voor Zijlstra, die wel tienduizend kansen gezien had, viel een zware last van zijn schouders. Met dank aan Middelstum en VVK. En voor de neutrale toeschouwer Opende, dat er een spannende wedstrijd van maakte. En dat is slechts een understatement.

FC LEO – VV OPENDE 1-1 (1-0); Scoreverloop: 29. Rowan Rozema 1-0, 65.Henk Veenstra 1-1; Scheidsrechter: Rotmensen (Schoonebeek); Gele kaart: Rick Oost, Gregory Haans (LEO, Henk Veenstra (Opende); Toeschouwers: 110

OPSTELLINGEN

FC LEO: Roelof Bolt, Rick Oost, Jeroen Batema, Gregory Haans, Marc van der Klei, Stan Buikema, Frank Veenwijk, Marcel Kadijk (80. Hans Hofman), Rowan Rozema, Mart Buikema, Justin Poort (85. Junghaur Chia

OPENDE: Eppie Pijpker, Stefan van der Veen (45. Patrick van der Molen), Wietse Eringa, Jacob Elzinga, Gerard Eringa, Rick van der Veen, Lowie Hartjes, Jellinius Helmus, Arjen Veenstra (65. Menno Ypenga), Henk Veenstra, Wilmer Ypenga

STER VAN HET VELD: STAN BUIKEMA (FC LEO). De treffer van Rowan Rozema bleek goud waard. Maar de assist kwam op naam van Stan Buikema, die de bal panklaar legde bij de tweede paal en met zijn traptechniek keer op keer voor gevaar zorgde en al vroegtijdig de paal raakte. De jonge speler trof zelf al vroeg in de wedstrijd de paal. Dat hij ook de mooiste kans omzeep hiep was vandaag typerend voor de hele ploeg.