Gemeenschappelijk visie moet herindelingsplannen van de kaart halen

0
161
DSK_STRK-p05.pdf - Adobe Acrobat Pro

VZ2000 wil ook actief worden in andere gemeenten

GROOTEGAST – Tot verrassing van velen deelde oppositiepartij VZ2000 afgelopen week mee in andere gemeenten in het Westerkwartier actief te zijn om ook daar inwoners te vinden die actief willen worden voor de partij. Door in die gemeenten ook actief te zijn, hoopt de partij een herindeling in het Westerkwartier tegen te houden. Fractievoorman Ytsen van der Velde verwacht dat de partij nog niet actief is bij de volgende verkiezingen. Hij wil eerst de mensen die zich aanmelden screenen.

“We moeten ons toch een beetje gaan voorbereiden op een herindeling, als die komt,” zegt Van der Velde. “Bij de volgende verkiezing zijn we erop tegen en dat zal ook altijd zo blijven. Ik heb onlangs nog met hoogleraar Elzinga gebeld en die zei dat we het gewoon kunnen terugdraaien zolang de Tweede Kamer er geen wet over aanneemt.” Daarnaast is de uitbereiding in de drie andere gemeenten erop gericht ook daar voet aan de grond te krijgen. “VZ2000 stopt niet als we gaan herindelen. We zullen doorgaan en ons geluid duidelijk laten horen. Daarvoor hebben we contacten in de andere dorpen nodig. Gister had ik nog een gesprek in Marum. Eerder al hoorden we dat in Leek mensen met iets willen beginnen.” In de gemeente Zuidhorn zegt Van der Velde al met meerdere mensen gesproken te hebben.

Hoewel de leider van de partij graag zo snel mogelijk van start wil in de andere gemeenten, zegt hij dit niet al bij de volgende verkiezingen te kunnen realiseren. “Je kunt nooit binnen een jaar tijd iets opzetten waarvan je zeker bent dat zij overeenkomstige ideeën met jou hebben. Je loopt dan een veel te groot risico. Die tijd is gewoon veel te groot.” Nieuwe raadsleden zullen dan ook gescreend worden door voorman en zijn achterban.