Marit en Marloes (9) fietsen de Alpe D’Huez met hun vaders

0
2456
HURDEGARYP - Alpe D'Huzes

‘Opgeven is geen optie, ook voor ons niet’

HURDEGARYP – Op 5 en 6 juni gaan maar liefst 8000 Nederlanders een uitdaging aan die misschien wel de uitdaging van hun leven gaat worden: Zesmaal de Alpe D’Huez beklimmen te fiets. Dit alles met maar één doel, zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar kanker, zodat kanker over enkele jaren niets meer is dan een ziekte waarmee je dood gaat, in plaats van een ziekte waaraan je doodgaat. Vorig jaar werd tijdens deze actie maar liefst 32 miljoen euro opgehaald voor het goede doel. Dit jaar wil men nog meer geld ophalen in de strijd tegen kanker. Twee jonge dames uit Hurdegaryp werken hier hard aan mee. De negenjarige klasgenootjes Marit en Marloes doen namelijk over twee weken ook mee met de Alpe D’HuZes, samen met hun vaders Kars en Anne. Hun streven is om twee keer de berg te beklimmen. ‘Het zal wel zwaar worden, maar we gaan er gewoon voor!’ zegt Marit.

Het begon met vader Kars, die vorig jaar mee had gedaan met de Alpe D’HuZes. Om zijn dochter beter te laten begrijpen waar hij aan meedeed en waarom, gaf hij haar het boek ‘Zes keer de Alpe d’Huez’ van Roland Willems. Toen zij dit boek gelezen had zei zij direct: ‘Papa, ik wil ook meehelpen om kanker de wereld uit te helpen, ik wil ook meefietsen!’ Kars had nooit gedacht dat het lezen van het boek dit met zijn dochter zou doen. ‘Ik had gedacht dat meedoen met de Alpe D’HuZes eenmalig zou zijn. Ondanks dat het elke minuut tijd die je er insteekt waard is, is het wel een hele belasting. Je bent maandenlang aan het trainen, je steekt veel tijd in het vinden van sponsors en het kost ook een hoop geld om daadwerkelijk naar Frankrijk te gaan en daar te verblijven.’ Stichting Alpe D’HuZes heeft een antistrijkstokbeleid, waardoor elke euro die gedoneerd wordt ook daadwerkelijk gebruikt wordt voor onderzoek naar kanker. Iedere deelnemer financiert zelf de reis er naartoe. ‘En dat is ook wel zo eerlijk, want als je sponsors hebt dan sponsoren zij voor het goede doel, en niet voor mijn eten en verblijf,’ aldus Kars. Toen Marit zo enthousiast was geworden om mee te doen, hoefde Kars niet lang na te denken. Marit enthousiasmeerde ook haar vriendin Marloes, die weer haar vader bereid vond om mee te doen. ‘Toen Marloes zei dat ze mee wilde doen hoefde ik daar niet lang over na te denken. Dat moet je gewoon doen,’ zegt Anne. In de voorbereidingsperiode naar aanloop van de Alpe D’HuZes heeft Anne zijn zus, en Marloes haar tante verloren aan de gevolgen van kanker. ‘Dat zij ziek was, was voor ons al een reden om mee te doen, dat was om haar te steunen. Nu is onze deelname ook om haar te gedenken,’ zegt Anne. Annes zus heeft nog net mee kunnen maken dat Anne en Marloes begonnen met de voorbereidingen. ‘Dat vond ze geweldig.’

De vier fietsers hadden voorafgaand aan dit avontuur een streefbedrag dat zij graag op wilden halen voor het goede doel, namelijk 10.000 euro. Dit bedrag hebben zij inmiddels, met dank aan allerlei sponsors, binnen weten te halen en zijn er zelfs al overheen. Daar moest wel wat voor gebeuren. ‘We hebben een koekenactie gehouden, op de rommel- en kerstmarkt gestaan, een inlineskate-clinic gehouden, spaarpotjes neergezet op het werk van onze ouders, een kookworkshop gehouden, en nog veel meer acties,’ aldus Marloes en Marit. Omdat zij hun streefbedrag inmiddels al gehaald hebben, hebben zij het streefbedrag opgeschroefd. ‘We hebben nog een paar weken de tijd. We gaan nu voor 12.500 euro,’ aldus Anne. De vier fietsers zijn enorm dankbaar voor alle steun die zij de afgelopen tijd hebben gekregen. ‘Er zijn bedrijven die ons grote bedragen hebben gesponsord, familie en vrienden die ons hebben gesteund en zelfs voor ons volstrekt onbekenden die geld over hebben gemaakt. We voelen ons ook enorm gesteund door het dorp. Iedereen leeft ontzettend mee en helpt waar hij kan. Daar zijn we erg dankbaar voor,’ zegt Kars. Het geld mag dan al grotendeels binnen zijn, de bergtop is nog niet gehaald. ‘Maar daar zitten we geen moment over in of we dat gaan halen. We hebben de kinderen goed uitgelegd dat hoe wij ons voelen op het moment dat het enorm zwaar wordt, dat mensen met kanker zich zo veel vaker voelen. Voor ons is het eenmalig doorbijten, voor hen is het een dagelijkse strijd. Opgeven is geen optie. Voor ons niet, maar ook voor de kinderen niet. Zij willen koste wat kost de top bereiken. Ik zit er geen moment over in of dat gaat lukken,’ zegt Kars. De moeders van Marloes en Marit waren in het begin minder verzekerd van het behalen van de top, maar kijken daar inmiddels anders tegenaan. ‘Ze hebben zo ontzettend hard getraind, drie keer per week en soms vaker, ze zijn er keihard voor gegaan. Wij zijn enorm trots op onze dames en na al die training zijn wij er inmiddels ook van overtuigd dat zij het gaan halen, hoe zwaar het ook zal worden.’ Meer informatie over het viertal is te vinden op de website www.dochtersmetvaders.nl. Hier staat ook alle informatie over hoe men deze fietsers kan sponsoren voor het goede doel.