Millenium Werkgroep Zuidhorn neemt kinderen mee op wereldreis

0
143
Zuidhorn Milenium-1

ZUIDHORN – In 2007 ging de Millenium Werkgroep Zuidhorn voortvarend van start met een uitgebreid plan. Langzaamaan volgde er stilte en een klein beetje vergetelheid, maar niet lang meer. De werkgroep maakte afgelopen jaar een herstart en werkt nu aan concrete plannen. Het eerst op de agenda: een wereldreis voor de kinderen in Zuidhorn.

De Millenium werkgroep is ooit opgestart toen de gemeente Zuidhorn een zogeheten Milleniumgemeente werd. Het was de bedoeling dat de werkgroep zich zou inzetten voor de milleniumdoelen, waarbij men zich vooral zou richten op een duurzaam leefmilieu en eerlijke handel. “Je hebt er weinig van gezien?”, herhaalt huidige voorzitter Pieter Meulenhoff. “Dat klopt. Het meest zichtbare zijn misschien wel de bordjes die je ziet, als je Zuidhorn binnenrijdt. Nou zijn de milleniumdoelen ook wel hoogstaande doelen”, vervolgt hij. “Ze staan best wel ver van je bed. Ons doel is nu meer zichtbaar te worden en meer inzicht te geven. We willen concrete dingen doen.”

En het eerste concrete staat inmiddels op de planning. Op 28 juni gaat de bovenbouw van de scholen in Zuidhorn op wereldreis. Geen echte natuurlijk, maar toch. “Het is een soort speurtocht voor kinderen door het dorp. Bij verschillende ondernemers in het dorp moeten ze op onderzoek naar de herkomst van producten. Is het fairtrade of een eerlijk product? En zo krijgen ze meer inzicht in wat fairtrade inhoudt en waar de producten dan vandaan komen.”

Mensen veranderen is niet zozeer een doel van de werkgroep, maar mensen bewust maken wel. “Mijn eigen interesse ligt vooral in duurzame energie”, vertelt de nieuwbakken kopman. “Kijk, ik wil mensen echt niet verplichten groene stroom te kiezen, maar ik wil ze wel bewust maken van hun keuze. En zo is het ook met de fairtrade producten. De consument beslist als hij in de winkel staat en iets koopt.”

Samen met Abbe Borger, Sanne Cloppenburg en Johan Feitsma heeft Pieter de werkgroep nieuw leven ingeblazen. Deze wereldreis is een begin. “We hopen dit in elk geval de komende jaren te herhalen, ook in andere dorpen van de gemeente. We kijken nu wel naar wat we nog meer kunnen doen. We proberen zoveel mogelijk invulling te geven aan de werkgroep. Gelukkig hebben we hele diverse achtergronden. Zo is Abbe als winkelier iemand die heel concreet denkt en komt Sanne bijvoorbeeld uit het ontwikkelingswerk.”