Op de Leef! Fotodag worden kinderen met kanker in de watten gelegd

0
1124
OENTSJERK - Leefdag

NOARDBURGUM – Een dag waarop kinderen met kanker gewoon even kind kunnen zijn, waarop hun ouders even kunt ontspannen en ook de broertjes en zusjes aan bod komen, met de nadruk op fotografie. Lydia van der Heijden – Annema kreeg zelf in 2006, op 21-jarige leeftijd kanker. ‘Dat was een hele nare tijd. Het ziek zijn op zich, maar ook de ziekenhuisopnames, die waren ronduit saai. Sindsdien heb ik altijd gezegd dat ik eens een keer iets wilde doen voor kankerpatiënten. In combinatie met fotografie. En nu komt dat er eindelijk van.’ Op 28 september organiseert Lydia samen met twee vriendinnen, Monique van Winsen en Anouk Tijmensma, de allereerste Leef! Fotodag, speciaal voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud die kanker hebben of in het controletraject zitten. De dag is bedoeld voor de kinderen, maar ook voor de ouders en broertjes en zusjes. De nadruk op deze dag ligt op de fotoshoots die gedaan worden met het hele gezin. ‘Op de Leef Fotodag willen we een mooie tastbare herinnering maken. Niet ieder kind overleeft kanker, jammer genoeg. In dat geval is zo’n fotoshoot een mooie herinnering. Maar ook voor wie het wel overleefd kan zo’n fotoshoot een dierbare herinnering worden. Ook wanneer een kind kaal wordt ziet deze er nog prachtig uit. Wij willen ook dat de kinderen dit voelen. Daarom worden ze lekker in de watten gelegd, is er visagie en wordt de kleding gedaan door Shoeby Fashion. Ook zijn er kapsters aanwezig. Ik fotografeer heel veel kinderen en de meesten daarvan zijn gezond. Nu wil ik ook eens zieke kinderen vastleggen, zo mooi als ze zijn,’ zegt Lydia. Op de dag, die gehouden wordt op de boerderij van Lydia, zal er naast de fotoshoot van alles te doen zijn. ‘De aanwezigen kunnen poffertjes en suikerspinnen eten, is er een springkussen, er kan geknutseld worden en voor de ouders is er een massagestoel aanwezig. Verder zijn we nog met van alles bezig om er een onvergetelijke dag van te maken. Zo zijn we in contact met een bekende Nederlander om haar op te laten treden voor de kinderen,’ aldus Monique. Voor de drie dames is het hartverwarmend hoeveel bijstand zij krijgen voor de Leef! Fotodag. Er ontstaan spontaan initiatieven om geld op te halen voor de financiering. ‘Zo was ik laatst op een trouwerij waar de collecte tijdens de kerkdienst beschikbaar werd gesteld voor de fotodag. En bedrijven geven ons hele grote kortingen,’ zegt Lydia. De dames hadden in eerste instantie de intentie om alles gratis te organiseren, maar dat bleek al snel niet mogelijk. ‘De bedrijven waar we een beroep op doen zitten ook met hun financiën. Er wordt vaker een beroep op hun gedaan en zij kunnen simpelweg niet alles zomaar gratis doen. Dat begrijpen we, en we vinden het al geweldig dat de bedrijven zo hard meedenken. Toch vinden we het heel belangrijk dat de dag voor de gezinnen helemaal gratis te bezoeken is. We zijn daarom enorm blij met mensen die spontaan acties houden om ons te helpen bij de financiering. Het is zeer welkom!’ De drie dames zijn nog maar net begonnen met het promoten van de dag, en hebben nu al twee aanmeldingen binnen. ‘Dat zijn twee kinderen die in het traject van controle achteraf zitten. Ook wanneer je genezen verklaard bent blijf je nog vijf jaar onder toezicht, en deze periode is ook een belangrijke periode in het proces. Het is onlosmakelijk met het ziek zijn verbonden. Daarom vonden wij dat ook deze kinderen mee mogen doen,’ zegt Lydia. In totaal kunnen zo’n vijftig kinderen meedoen op de Leef! Fotodag. ‘Maar ook bij tien kinderen laten we het doorgaan. We willen hen gewoon een prachtige dag bezorgen,’ aldus Monique. De grootste uitdaging ligt vooralsnog in het bereiken van de kinderen en hun families. ‘Via de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker hebben we begrepen dat er in het Noorden in verhouding tot de rest van het land weinig kinderen zijn met kanker. Dus we hopen de gezinnen via dit soort verenigingen te kunnen bereiken. En dat mensen het doorgeven aan hun familie en vrienden.’ Als de Leef! Fotodag een succes wordt, en daar gaan Lydia, Monique en Anouk eigenlijk wel van uit, dan wordt er volgend jaar een vervolg aan gegeven. ‘Het zou heel mooi zijn om hier een jaarlijks terugkerend evenement van te kunnen maken,’ aldus Lydia. Gezinnen met kinderen met kanker kunnen zich via de website www.leeffotodag.nl opgeven voor de dag op 28 september, ook wanneer de gezondheidssituatie nog onzeker is. De dag is tussen 10.00 en 17.00 uur geheel vrij te bezoeken. Alle gezinnen krijgen hun eigen foto’s gratis, vooraf wordt er een tijdschema gemaakt waarop duidelijk wordt hoe laat de gezinnen op de foto komen. Er wordt ook nog gezocht naar een klein aantal vrijwilligers. Ook zij kunnen zich via de website van de Leef! Fotodag aanmelden.