Strijd om uitzendrechten tussen RTV Noord en IRTV nog niet gestreden

0
170
DSK_STRK-p15.pdf - Adobe Acrobat Pro

Peter de Graaf: populist of echte kanshebber voor uitzendrechten?

GRONINGEN – De strijd om de regionale uitzendrechten in de provincie Groningen is nog niet gestreden. Althans, dat stelt Peter de Graaf van IRTV. Dit jaar deed hij een gooi naar de regionale uitzendlicentie in de provincie, die al sinds jaar en dag in handen is van RTV Noord. Iets wat in Groningen – en in de rest van Nederland trouwens – niet eerder is voorgekomen. Concurrentie is er vrijwel niet. Het is voor beide partijen niet geheel duidelijk hoe de procedure nu verder verloopt. Vorige week bezocht een delegatie van beide omroepen en enkele leden van de Provincie het Commissariaat voor de Media. Mischa van den Berg, hoofdredacteur bij RTV Noord: “Eigenlijk is het vooral de hele tijd zoeken, wat is wel en niet mogelijk? Niet alleen voor ons, maar ook de Provincie en het Commissariaat. Het lijkt ons niet de bedoeling dat allerlei partijen maar meedingen naar de uitzendrechten.”

Het leek even of de strijd gestreden was, maar volgens de Graaf glooit er toch weer hoop aan de horizon voor zijn IRTV. “Het Commissariaat was helder: de concessie kan naar beide omroepen gaan, ook is een samenwerking niet uitgesloten. De kansen liggen nog open dus. Het Commissariaat heeft het laatste woord.”

Van den Berg, hoofdredacteur bij RTV Noord, ziet dit anders. “De Provincie heeft hier een zware stem in. Een grote meerderheid heeft aangegeven niet voor IRTV te kiezen. Peter zei direct op Twitter dat alles nog open lag, maar dat is wat overdreven.” Van den Berg is sowieso niet erg te spreken over het programma dat IRTV zegt te kunnen aanbieden. “Zijn plannen zijn op niets gebaseerd. Verschillende mensen met verstand van zaken hebben er naar gekeken en waren niet onder de indruk.” Wie die mensen met verstand van zaken zijn wil van den Berg niet noemen, maar het zou gaan om mensen binnen en buiten RTV Noord.

De Graaf zegt in zijn plannen namelijk met minder middelen meer te kunnen doen. Zo wil hij inzetten op meer cultuur op de buis en ook wil hij zich richten op een jonger publiek. Iets wat volgens van den Berg praktisch onmogelijk is. “Er zijn verschillende onderzoek naar gedaan, jongeren kijken gewoon niet naar de regionale omroep.” Ook zet hij vraagtekens bij het voornemen van de Graaf om alle doelgroepen te bedienen. “Dat is gewoon populistische praat. Roepen voor de bühne. Het lukt je nooit om honderd procent dekking te hebben. Zelfs niet in een communistisch land als Noord-Korea.” Van den Berg legt uit dat het juist averechts werkt om voor iedereen ‘iets’ aan te bieden. “Als je bijvoorbeeld op de radio allerlei soorten muziek draait, haken mensen af. Dan is er simpelweg te veel wat hen niet interesseert. Het is juist belangrijk om een duidelijk profiel te hebben.”

Ook andere plannen van IRTV noemt van den Berg naïef. “Zo willen ze speciaal voor studenten een radioprogramma maken dat rond elf uur ’s avonds wordt uitgezonden. Daar luisteren maar een paar honderd mensen naar, en zo’n programma wordt wel gemaakt met gemeenschapsgeld. Dat werkt gewoon niet. ” Ondanks de kritiek die de hoofdredacteur op de plannen van IRTV heeft, serieus neemt hij Peter de Graaf wel. “Dit doen we niet even met twee vingers in de neus.”

De Graaf meent dat zijn IRTV bij het Commissariaat voor de media wél een kans maakt. “Zij kijken puur onafhankelijk naar de plannen. Zij hebben niets te maken met langdurige contracten of verplichtingen die RTV Noord heeft lopen.” Hiermee doelt de Graaf op bijvoorbeeld de arbeidscontracten en andere zaken zoals huur en dergelijke. Die kunnen volgens hem oplopen tot zes miljoen euro, een bedrag wat de omroep niet zal kunnen betalen en dus op het bordje van de Provincie komt. “De Provincie heeft er nooit rekening mee gehouden dat dit kon gebeuren. Ze hebben gewoon niet goed opgelet”, aldus de Graaf.