‘t Koartling Buitenpost

0
186
Ongenode gast - kruidencursus 3

Datum: 14 mei

Tijd: 19.00 – 21.00

In ‘t Koartling, centrum voor sociaal cultureel werk in Buitenpost, worden met regelmaat cursussen en workshops gegeven voor mensen van alle leeftijden en voor ieder wat wils. Zo zijn er cursussen gegeven in verschillende talen, computercursussen, schildercursussen en zelfs een cursus edelsmederij. Dinsdag 14 mei startte de kruidencursus, gegeven door Jan Willem Zwart van De Kruidhof. Voor hem was het inmiddels de vijfde keer dat hij deze cursus in ‘t Koartling kwam geven. Toch was de belangstelling nog steeds groot. Zo’n vijftien mensen, jong en wat ouder, kwamen op deze cursus af. Aan het begin van de avond kwam Zwart met een kruiwagen vol planten de cursuszaal binnenrijden. Later op de avond zouden de cursisten zelf thee gaan proeven, met daarin verschillende planten. Op elke tafel werd een plant neergezet. Zwart deelde eerst een boekje uit over kruiden. ‘Geheel tegen mijn principes eigenlijk, want ik vind dat je kruiden moet ervaren. Je moet ze ruiken en proeven, zien en beleven. Dat moet je eigenlijk niet van papier aflezen.’ Aan de hand van een powerpointpresentatie vertelde hij meer over de geschiedenis van kruiden. Al in de prehistorie maakten mensen gebruik van planten om hun voedsel beter verteerbaar te maken. In die tijd at men voornamelijk vlees en gebruikte men nog geen zout, waardoor kruiden niet alleen belangrijk waren voor de spijsvertering, maar ook voor de smaak. Ook in de tijd van Karel de Grote speelden planten en kruiden een belangrijke rol. Karel de Grote kende 73 plantensoorten, en liet daar een lijst van maken. Overal waar hij heerste, werden tuinen met die 73 plantensoorten aangelegd. Dit was vanwege zijn paranoïde instelling. Hij geloofde dat op deze manier niemand hem kon vergiftigen.

In de jaren dat er veel kloosters waren, is de meeste informatie verzameld over kruiden en de werking ervan. Veel kloosters hadden bijzondere kloostertuinen waarin vele planten werden verzameld, en waar onderzoek werd gedaan naar de geneeskrachtige werking ervan. In De Kruidhof wordt ook al jaren onderzoek gedaan naar geneeskrachtige werking van verschillende planten, waaronder fluitenkruid. Een van de cursisten wist nog een aantal oude hulpmiddelen op te noemen. ‘Als je een opgezette knie hebt willen boerenkoolbladeren nog wel eens helpen.’ Jan Willem Zwart ontkende de werking niet. ‘Maar ondanks dat planten zeker een geneeskrachtige werking kunnen hebben, ben ik wel van mening dat wanneer een kwaaltje uitmond tot een kwaal, het raadzaam is een dokter te raadplegen. Momenteel doen wij onderzoek naar de werking van fluitenkruid, dat bestanddelen heeft die kunnen helpen tegen eierstokkanker. Maar daarbij zeggen wij niet dat een kopje fluitenkruidthee per dag iemand zo kan genezen. Zo werkt het jammer genoeg niet.’ Net voor de pauze was het tijd voor een ieder om eens een kopje thee te proeven met zelfgeplukte planten. Het was echter niet raadzaam om zomaar de planten te gebruiken die op de tafels stonden. Hier zaten ook giftige planten tussen. Jan Willem Zwart had echter ook een aantal planten geplukt die je zo in je water kon doen, waaronder venkel. De cursisten waren enthousiast over de smaak van de thee. ‘Normaliter doe je een theezakje in je water en klaar is de thee. Nu denk je bewust na over de smaak. Dat is eigenlijk ook wel heel leuk, en het is nog lekker ook!’ Zegt een van de cursisten. Na de pauze kreeg de groep nog een korte rondleiding door De Kruidhof, waar Zwart verschillende geneeskundige planten belichtte in de stromende regen. Het leek de deelnemers niet te deren dat het water met bakken uit de lucht kwam, zij vonden het veel te interessant wat Zwart te melden had. De twee volgende cursusavonden zal Zwart meer vertellen over de culinaire mogelijkheden van kruiden en op de laatste cursusavond gaan de cursisten gezamenlijk barbecueën in het historische gedeelte van De Kruidhof, waar zij hun opgedane kennis in praktijk zullen brengen.

 

 

Ongenode gast - kruidencursus 

Ongenode gast - kruidencursus 2