Weersverwachting: Veel te koel voor de tijd van het jaar

0
167

Dit jaar viel het, vooral in onze omgeving met het weer tijdens de Pinksteren nogal tegen. Terwijl dit doorgaans de feestdagen zijn met het fraaiste weer. Zon en hoge temperaturen bepalen doorgaans het beeld en vaak is de tijd van het jaar waarin de Pinksteren vallen de zonnigste van het jaar met gemiddeld zo’n 7/8 uren zon per dag met uitersten tot wel 15 zonuren. Van jaar tot jaar kan het weer met Pinksteren uiteraard behoorlijk verschillen, maar de kans op warm weer is in het algemeen tamelijk groot: op 50 eerste Pinksterdagen sinds 1901 werd het in De Bilt warmer dan 20 graden, waarvan er 17 zomers waren met temperaturen van 25 graden of hoger. Op slechts 16 Pinksterdagen was het overdag kouder dan 15 graden. Volledig verregende Pinksterdagen zijn echter uitzonderlijk. De laatste keer gebeurde dat in 1990, toen het op 3 juni langdurig regende. De waarschijnlijk slechtste Pinksteren ooit beleefde ons land in 1860 toen een zware storm met windstoten van meer dan 120 kilometer per uur op 26 en 27 mei enorme schade aanrichtte.

Voorlopig blijft het weer van slag. Vandaag (dinsdag) morgen en donderdag is het ronduit kou met een graad of 12 als maximumtemperatuur. Er waait een stevige wind uit het noordwesten en soms valt er een spatje motregen. Bewolking overheerst en is hardnekkig. In de nacht naar donderdag klaart het op en koelt het flink af tot rond 3 of 4 graden. Donderdag neemt de kans op een bui toe maar schijnt ook weer geregeld de zon. In de nacht naar vrijdag zou het aan de grond zelfs tot wat lichte nachtvorst kunnen komen! Vrijdag overdag wordt het iets milder met een graad of 14 en lijkt het droog te blijven met soms wat zon.

Het zijn voortdurende depressies die vanaf IJsland de Noordzee opsteken en soms doortrekken naar het vaste land die ons weer bepalen. Zaterdag weet een ruggetje van hogedruk nieuwe lagedrukgebieden nog even op afstand te houden maar zondag neemt de kans op regen weer toe. Tijdens het weekend wordt het ongeveer 16 graden, nog altijd te koud voor de tijd van het jaar.

M e e r d a a g s e

 

Weerbeeld

Wind

richting

Wind kracht

Min

temp

max..

temp

zon

neerslag

wo

Kil. Wolken. buitje

nw

3-5

8

12

20

30

               

do

Kil. Wolken/zon/bui

nw

3-4

4

12

30

30

               

vr

Beetje zon/overwegend droog

zo

3-4

3

14

40

20

               

za

Meest droog en geregeld zon

n

3-4

4

16

40

20

               

zo

Later weer regen

z

3-4

4

16

40

60