Wethouder Waalkens niet terug na verkiezingen

0
137
DSK_STRK-p05.pdf - Adobe Acrobat Pro

Wethouder wil plaats maken voor regionaal talent

LEENS – Wethouder Harm Evert Waalkens (PvdA) van de gemeente De Marne komt niet terug na de verkiezingen van 2014. De wethouder wil op die manier ruimte geven voor een wethouder uit de eigen gemeente. Volgens Waalkens is het beter om iemand uit het eigen gebied te hebben en niet iemand die in zijn eigen gemeente blijft wonen.

Waalkens werd in 2011 gevraagd de post op zich te nemen, na het zeer plotse overlijden van voorganger Luppo Smook. Voor Waalkens was het een nieuwe uitdaging na zijn jarenlange Kamerlidmaatschap voor de PvdA. Toen begon hij met veel enthousiasme aan de baan, dat enthousiasme is er volgens hem nog steeds. Toch zegt hij het werk altijd als een soort van interim-klus te hebben gezien. “Ik ben gewoon in Finsterwolde blijven wonen. Je houdt dan dagelijks een uur reisafstand. Toch heb ik me van het begin af aan volledig ingezet voor de gemeente. Ik had een baan voor 0,7 FTE, maar ben er altijd voor de volle honderd procent geweest. Als mensen mij nodig hadden, dan was ik er.”

De tijd in het gemeentehuis in Leens is hem tot nu toe goed bevallen. “Het is hartstikke leuk om wethouder te zijn. Er waren dossiers die muurvast zaten, maar waarvan we al jaren zeiden dat het anders moest. De haven is daar een goed voorbeeld van. Die hebben we nu in het goede spoor geleid. Een confrontatie daarbij bleek onvermijdelijk, dat was jammer.” Toch heeft het uitgezette plan volgens Waalkens vele voordelen. “Ik ben trots op wat Harm Post nu daar in de haven aan het doen is. We zien de eerste successen, maar er zit nog veel meer in de pijplijn.”

Zelf richt hij zich momenteel op de kadernota. “Er komen moeilijke tijden aan voor de gemeente. We moeten een goede invulling geven aan de decentralisaties.” Bang dat hij motivatie mist nu zijn vertrek binnen minder dan een jaar aanstaande is, is hij niet. “Ik ben zeker gemotiveerd. We gaan nu het fundament neerleggen voor de toekomst. We pakken de bezuiningsrol nog iets verder op dan de raad ons gevraagd heeft. Er komen zware tijden aan en daar gaat deze gemeente zich op voorbereiden.”

Twijfel om wel of niet door te gaan zegt Waalkens niet echt gehad te hebben. “Ik wil straks best nog een klus doen voor vier of vijf jaar, maar dit gebied krijgt zijn eigen wethouder. Er zijn voor mij nog genoeg leuke dingen te doen. Eerst ga ik weer terug naar de boerderij en veel fietsen met mijn vrouw. Daarnaast zit in de Raad van Toezicht van de Wageningen Universiteit. Met name de internationale portefeuille wil ik steviger op gaan pakken.”

Een voorschot daarop neemt hij aankomende zomer al, tijdens een fietsvakantie vanuit Boekarest. “Mijn vrouw en ik gaan daar 2000 kilometer fietsen. De natuur is er prachtig. Ook ga ik praten op de Nederlandse ambassade om te kijken of we er landbouwprojecten op kunnen zetten. Er is bijvoorbeeld veel mogelijk in Roemenië. In mijn rol als Senior Former Member of Parliament kan ik daar zo mijn rol vervullen.”

Ook kijkt hij naar de problematiek in Rwanda en Oost-Congo. “Ik ben daar als eens geweest. Projecten moeten daar nog helemaal van het begin af aan opgezet worden. We willen daar een zuivelketen opzetten. Je hebt nu nog verschillende dorpjes en misschien kunnen die gaan samenwerken in een corporatie. Ik ga daar dan misschien twee of drie weken heen en dan proberen we dat voor elkaar te krijgen.”