Wordt het een duikplank of een workshop?

0
2080
Kinderraad De Marne

Basisschoolleerlingen De Marne komen met ambitieuze plannen

LEENS – Geruime tijd hebben ze zich erop voor kunnen bereiden en afgelopen week was het zover: de halve finales van de jeugdgemeenteraad van De Marne. Op woensdag- en vrijdagochtend zat het gemeentehuis vol met leerlingen van de verschillende scholen uit de gemeente. Stuk voor stuk streden ze voor hun plannen, die de gemeente nog iets leuker moet maken voor leerlingen van de basisschool. De plannen waren divers: van schooltuintjes tot aan speelplekken bij de scholen en in het zwembad.

Gespannen zitten de leerlingen vrijdag op de stoelen waar normaal gesproken de raadsleden zitten. Met behulp van presentaties gaan zij deze ochtend laten zien waar ze soms wel weken aan gewerkt hebben. Daarna is het aan hun om de plannen te verdedigen. Zo zijn het Mirthe, Arenda en Amber die namens hun klasgenootjes van de H. de Cockschool het plan voor de moestuintjes verdedigen. De argumenten van de dames vliegen over tafel. “Ons plan is goed voor je gezondheid. Je komt buiten en de groente die je eet is gezond,” vertellen ze. “Ook leer je hoe planten zich ontwikkelen.”

De overige leerlingen luisteren stilletjes toe als de plannen gepresenteerd worden. Uiteindelijk komt het aan op stemming. Daarbij wint het plan van OBS De Lydinge uit Leens. Zij willen workshops op de scholen laten geven. Niet om te leren voetballen of een andere bekende sport, maar juist iets wat je niet zo vaak doet. “BMX’en, rugby of kleding maken bijvoorbeeld,” vertelt Sanne Bolhuis. “We hebben daarvoor een brainstorm in de klas gehouden. Iedereen was voor het plan en met een groepje van vier hebben we het verder uitgewerkt. We willen iets gaan doen wat je anders niet zo snel doet. Gravity spuiten lijkt ons ook heel leuk.”

Aankomende woensdag, morgen dus, is het aan de twee winnende scholen om hun plan te verdedigen in een grote finale op het gemeentehuis. Daar zullen ook de winnaars van woensdag, basisschool Mandegoud uit Kloosterburen, van zich laten horen. Zij wonnen stemmen voor hun plan waarbij een duikplank of speeltoestel in het zwembad geplaatst gaat worden. Het moet voor een opleving van het zwembad gaan zorgen.