Bibliotheek Hurdegaryp

0
1468
ongenode gast 1 tomke

Datum: 22 mei

Tijd: 13.30

Een kind dat ook maar een beetje opgevoed wordt met de Friese taal wordt opgevoed met Tomke. Tomke en zijn hondenvriendje Romke. Tomke is bekend van onder andere Omrop Fryslân en hij komt op een heleboel scholen en peuterspeelzalen. Het is een klein mannetje met slechts een paar haren op zijn hoofd. Zijn hondje Romke is zijn zielsverwant, hij gaat overal waar Tomke ook gaat. In de bibliotheek van Hurdegaryp speelden Jetske Miedema en Riemkje Pitstra (de schrijfster van alle Tomke-verhaaltjes) afgelopen woensdag ‘Help… In oaljefant!’ Een stuk voor de peuters en kleuters waarin Tomke een hele belangrijke rol speelt. De (On)genode gast voegde zich tussen de ‘pjutten’ en hun ouders en grootouders en keek mee naar de voorstelling.

In de bibliotheek van Hurdegaryp was een kleine ruimte ingedeeld voor de kinderen en de voorstelling. De overige bezoekers, die verderop aan de leestafel zaten, moesten het er maar mee doen, maar genoten zichtbaar van al die kinderen die in de bibliotheek naar de voorstelling kwamen kijken. Zo’n vijfentwintig kinderen waren met hun ouders naar de bibliotheek gekomen en namen een plaats op de grond bij de balie. Nog voordat Jetske en Riemkje de kans hadden om hun decor op te bouwen zaten er al enkele kinderen klaar voor de voorstelling. Het decor was echter in luttele seconden opgebouwd, waardoor de spelers om stipt 13.30 konden beginnen met spelen. In het stuk spelen Jetske en Riemkje niemand minder dan zichzelf. Jetske is druk bezig in haar tuintje wanneer Riemkje langskomt om haar te helpen. Samen vinden zij een grote toverjurk in de tuin. Jetske helpt Riemkje deze jurk aan te trekken, wanneer zij een piepstemmetje uit de jurk horen komen. Dit stemmetje komt van niemand minder dan Tomke zelf. Ook Romke blijkt verstopt te zitten in de toverjurk. Het lijkt het moment waar de kinderen op hebben gewacht. Eerder hebben zij nog niet zo hun aandacht bij het stuk. Tomke wordt echter direct herkend, waardoor de kinderen er weer helemaal bij zijn. Er wordt ook een heuse toverstaf uit de jurk gehaald. Tomke lijkt het maar wat eng te vinden om te toveren. Riemkje zal in zijn plaats moeten gaan toveren. Tomke kijkt vanaf een stapel boeken wel toe. Het doel is om een olifant tevoorschijn te gaan toveren. De kinderen vinden het maar wat spannend. ‘Komt der sa in echte oaljefant, mem?’ hoort de (On)genode gast één van de kinderen zeggen. Een olifant toveren blijkt echter moeilijker dan gedacht. Eerst wordt er een leeuw tevoorschijn gehaald, later nog een aap en daarna pas komt er een olifant voor het licht. De kinderen gieren van het lachen, Jetske in de vorm van een olifant mét snotslurf werkt erg op de lachspieren. De olifant blijkt namelijk nogal verkouden te zijn en snottert met zijn lange slurf. Tomke, die al die tijd heeft toe zitten kijken, durft inmiddels ook de toverstaf wel vast te houden. Hij besluit alle kinderen om te toveren in mini-olifantjes. Samen met de grote olifant stampen zij met grote olifantenpassen door de bibliotheek waarna de kinderen met een kleurplaat van Tomke weer naar huis gaan. In de bibliotheek gaat men weer over tot de orde van de dag en doet men waarvoor men daar komt; lezen. Tomke is binnenkort in meer bibliotheken in Noordoost Fryslân te zien voor de kleinsten en hun ouders. De voorstelling wordt gegeven in het kader van de Fryske Foarlêswike van 3 tot en met 7 juni. Op vrijdag 31 mei vindt de voorstelling plaats in Hallum (13.30 uur), en in Dokkum (15.30 uur). Woensdag 5 juni komt Tomke in Surhuisterveen (13.30 uur) en in Buitenpost (15.00 uur) en Kollum (16.30 uur). Vrijdag 7 juni is de voorstelling nog tweemaal te zien, in de bibliotheken van De Westereen (13.30 uur) en van Damwâld (15.30 uur). Kinderen kunnen na afloop van de voorstelling met Tomke en Romke op de foto, ouders dienen dan wel zelf een fototoestel mee te nemen. De voorstelling is in alle gevallen gratis te bezoeken.

 

 

ongenode gast 2 tomke 

Ongenode gast 3 tomke