Deze inwoners van de gemeente Grootegast hebben geen cursus promoten nodig

0
302
Opende Barontheater Audities

Het regent ‘cadeautjes’ op de auditiedag voor promotiefilm Grootegast

GROOTEGAST/OPENDE – De gemeente Grootegast krijgt een heuse promotiefilm. In een zogeheten ‘long spot’ zullen in twee à drie minuten een aantal mooie plekken in de gemeente voorbijkomen die de kernwaarden vrijheid en groen vertegenwoordigen. Regisseur Geert Jaap Wiechers en medewerker van de gemeente Joost Tanasale zijn al een poosje drukdoende met de voorbereidingen voor de opnames. Uit een zomaar geopperde opmerking ontstond een leuk plan: een auditiedag voor alle inwoners uit de gemeente. Want, áls er dan mensen in de film moeten schitteren, dan toch zeker de eigen inwoners?

Na een brainstormsessie waarbij ook de Streekkrant aanschoof, kreeg het idee meer en meer vorm. De knoop werd doorgehakt: we gaan ervoor. “Ik hoop dat het allemaal cadeautjes oplevert”, sprak Gert Jaap toen uit. En cadeautjes was wat we kregen afgelopen zaterdag. “Wereldberoemd in Grootegast”, de leus die wij aan deze happening verbonden, heeft een extra betekenis gekregen. Want was het eerst een soort van ludiek lokkertje om zoveel mogelijk inwoners naar de auditiedag te trekken, nu staat het voor een groep inwoners die maar al te goed wisten hoe zij hun gemeente op de kaart moeten zetten. Wereldberoemd in Grootegast, zij verdienen het, want een voorbeeld zijn ze voor alle inwoners. Lees verder en leer mee over muren van groen en wonen met plezier.

Het is zaterdagochtend een drukte van belang in Opende en dat niet alleen omdat het dorp middenin de feestweek zit. Joost en Geert Jaap zetten de spullen voor de auditie klaar, terwijl fotograaf Koos Wieringa zijn eigen studiootje opzet in het BaronTheater. Hij zal de auditanten gratis op de foto zetten. Greet Nieuwland van het BaronTheater verzorgt als een ware gastvrouw voor iedereen een lekker kopje koffie. Aan de overkant van de straat is het vooral gezellig. De dames van Kapsalon Kreatief zullen van alle auditanten het haar en de make-up verzorgen en zijn er al helemaal klaar voor.

Stipt om 12.00 uur komen de eerste dames daar binnenvallen. Het Cecilia Quintet bestaande uit Lucie Pakes, Wimmie Elzinga, Lia Hogewerf, Petra Hoven en Janke Wieringa neemt als eerste plaats in de stoelen. Ze besloten zich met zijn vijven op te geven voor de auditie. Als Quintet zingen ze oud-Hollandse liedjes en jaren ’50 en ’60 muziek, wat ze hun petticoatrepetoire noemen. Bijna twaalf jaar geleden ontstond dit clubje, toen nog allemaal moeders van basisschoolkinderen om op een Middeleeuws feest van de school op te treden. “Dat was eenmalig, dacht wij”, zegt Wimmie nu veelbetekenend.

In het BaronTheater staat inmiddels de allereerste auditant voor de camera. “We kwamen er net aan fietsen”, is de reactie van opa Sikke Nieuwman die samen met kleinzoon Ties helemaal in het plaatje van Gert Jaap past. Dus: stoppen en voor de camera. Kleindochter Femke Nieuwland en vriendinnetje Marrit van der Velde bijten het spits af. “Vind je het leuk om in Opende te wonen of vind je er helemaal niks aan?”, vuurt Gert Jaap op Marrit af. Femke laat hij even later een ontzettend mooie knipoog geven. Opa Sikke en anderhalf jaar oude Ties maken een prachtig plaatje. De kleine man vermaakt zich met een groene raceauto, terwijl opa uit de doeken doet wat er mooi is aan het dorp waar hij al zijn hele leven woont. Het coulissenlandschap, bloeiende verenigingsleven en altijd grote opkomst van bewoners; we komen er lekker in.

De dames van het Cecilia Quintet vallen het BaronTheater binnen. Nu gaat het serieus beginnen. Gert Jaap neemt weer plaats achter de camera, terwijl de zaal doodstil blijft. Janke schuift als eerste op de kruk. Het is even inkomen zo voor de camera, maar Gert Jaap verleidt haar al snel los te laten waarom ze al zoveel jaren met plezier in Niekerk woont. “Het is een heel sociaal dorp. De mensen denken nog om elkaar.” Gemoedelijk typeert ze het even later nog. Tevreden sluit Gert Jaap de auditie af en roepen we Wimmie binnen. “Ik woon in het mooie plaatsje Niekerk”, trapt ze af en het genieten voor ons toehoorders kan beginnen. “De jaren vliegen. Als je niet met plezier ergens woont, worden de jaren zwaar, maar dat is in deze gemeente echt niet zo.” Een favoriet plekje kan ze ook wel benoemen. “Als de Zandumerweg straks weer helemaal in bloei staat, is het prachtig.” Ze gaat door met een geweldige beschrijving van ‘de lach van iemand uit Grootegast’. “Ligt eraan uit welk dorp diegene komt. Iemand die aan de rand woont, heeft een wat triestere lach. Maar hoe dichterbij het vuur, hoe breder en tevredener de lach.” De opmerking van Gert Jaap dat die laatste lach op die van haar lijkt, beantwoordt ze met een zo mogelijk nog bredere lach.

Een tevreden regisseur en tevreden toeschouwers, maar we moeten snel weer verder. Petra steekt direct van wal. “Het bevalt me goed in Niekerk, het is een gezellig dorp. Er is heel veel te doen hier, op een leuke en ongedwongen manier.” ‘Stel je bent in Amsterdam en moet Grootegast promoten’, wordt aan haar voorgelegd. “Nou”, vervolgt Petra, “ik heb vorig jaar toevallig meegewerkt aan een Grunneger Dainst in Amsterdam. Daar vonden ze dat wij hier goed voor onze oude kerken zorgen en dat is ook wel zo, denk ik. Verder moet je naar Grootegast komen voor de rust, het vriendelijke en het persoonlijke.” Lucie neemt het stokje over van Petra en strooit net als de anderen met de ‘cadeautjes’ waar zo op gehoopt werd. “Ik woon in Oldekerk, in een groen hart, middenin de singels. Daar ligt mijn hart en zitten mijn wortels. Als ik door mijn kamerraam kijk, zie ik een muur van groen.” Ze mag ook graag door de polder fietsen. “De paardenbloemen bloeien, de houtsingels zijn prachtig en de vogels zingen.” Gert Jaap vraagt haar de typische Grootegaster te beschrijven. “Creatief, met plezier in het leven en open-minded”, vindt Lucie. “Het leuke is, ik ontdek steeds weer nieuwe Grootegasters.” De gemeente promoten moet volgens Lucie dan ook juist via deze mensen. “De natuur spreekt voor zich, we moeten het van de mensen hebben. Als ik in Amsterdam iemand Westerkwartiers hoor spreken, denk ik: yes, dat is één van mij.”

Lia is de laatste dame van dit gezelschap die op de kruk plaatsneemt. “De dorpen maken de gemeente”, vindt zij. “Ik vind het daarom belangrijk dat niet alleen de gemeente, maar juist de dorpen op een leuke manier naar voren komen. Juist de mensen uit een dorp kunnen zo goed benoemen wat de sterke punten van dat dorp zijn.” Net zoals zijzelf van Niekerk. “Er is hier een sterke saamhorigheid. Het valt me op dat er altijd weer mensen staan die willen helpen.” De gemeente beschrijft ze ook prachtig. “Als een gemeente waar je je thuis kunt voelen. En dat zou ik zelf niet kunnen tussen alleen maar stenen.”

Dan is het tijd voor Grootegaster Hielke Westra en zijn dochter Henrike. Vaders moet eerst maar volgens zijn dochter en zo geschiedt. “Grootegast biedt alles wat ik in het dagelijks leven nodig heb”, steekt hij van wal, “zoals winkels, het zwembad en scholen, maar heel belangrijk: veel rust, ruimte en natuur.” Hij komt met een goede leus: “een natuurlijke en landelijke uitstraling op maar 15 minuten van de binnenstad van Groningen.” Zijn dochter neemt met een ontwapenende lach op haar gezicht plaats op de kruk. ‘Jij wilt niet liever in de stad wonen?’ vraagt Gert Jaap haar direct. “Nee, want daar is het druk en kun je niet goed spelen.” Favoriete plekjes heeft deze jongedame genoeg in haar gemeente. “Het park, het Blote Voetenpad, Strandheem, het Laarzenpad”, somt ze zo op. “Lekker actief bezig zijn”, voegt ze er aan toe.

Na vader en dochter pakken twee jonge vriendinnen hun moment in de spotlight. Negenjarige Marlyn Swierstra uit Oldekerk heeft vindt haar gemeente “leuk en gezellig”. “Tegenover ons heb je het kabouterbos en een leuk parkje”, is haar antwoord waarom het er zo leuk en gezellig is. Soms kan het leven heel simpel zijn. De ook negenjarige Lisanne de Vries uit Niekerk heeft ook een goede reden waarom de gemeente Grootegast leuk is: “al mijn vriendinnen wonen er. Nooit is er niks aan. Je kan er naar het zwembad, het Blote Voetenpad of het kabouterbos.”

Als allerlaatste komen Janneke Bos uit Grootegast en haar dochter Alieka de zaal binnen. Net als alle anderen zijn ze mooi gemaakt door de dames van Kapsalon Kreatief en inmiddels al op de foto gezet door Koos. Wij in de zaal blijven ‘cadeautjes’ incasseren. Janneke weet er ook wel van. “Ik vind Grootegast gewoon één van de mooiste plekjes op aarde. Het is gewoon mijn dorp.” Ze zette zich dan ook acht jaar voor Dorpsbelangen in, in de rol als voorzitter waarin overigens Hielke, die eerder met dochter Henrike op de kruk zat, haar opvolgde. De kunst in het dorp, vindt Janneke een prachtig symbool voor de gemeente. “De kunst staat symbool voor het leven van de mens en laat eigenlijk zien dat je je hele leven in Grootegast kunt wonen.” Ze heeft een wijze raad voor de typische Grootegaster die ze karakteriseert als ietwat negatief: “Er is hier een fantastische omgeving, als je het maar wilt zien.” Dat Alieka met een voetbal in de film zal gaan schitteren, lijkt onvermijdelijk. Deze veertienjarige heeft het een groot deel van haar auditie over haar favoriete sport en regisseur Gert Jaap droomt al weg bij beelden van een hooghoudende jongedame ergens op het Abel Tasmanpad. Laat dat nou net haar favoriete plek zijn. “Ik ga er vaak met vrienden heen met een picknickmandje mee. Daar kan je de hele dag zijn, dat is supergezellig. Je verveelt je dan echt niet.”

En zo komt er een einde aan de audities en galmen zinnen en termen na door het hoofd van de aanwezigen. Grootegast, de gemeente van gemoedelijkheid, wonen met plezier, rust, muren van groen, de dorpen die er kleur aan geven, saamhorigheid, alles wat je maar nodig hebt, heel veel leuke plekjes, de mensen die je om je heen wilt hebben, veiligheid en voetbal.

Veel dank is er verschuldigd aan Koos Wieringa van Foto Zuiderveld in Grootegast die alle auditanten op een prachtige manier op de foto heeft vereeuwigd, aan Kapsalon Kreatief in Opende die ervoor heeft gezorgd dat alle auditanten prachtig natuurlijk eruit zagen en aan het BaronTheater; een geweldige locatie waar we meer dan gastvrij zijn ontvangen. Zelf poseren we ook nog maar even enthousiast als onze auditanten voor een mooi plaatje. Van links naar rechts staan Maria Hovingh van de Streekkrant, Jeannette Gjaltema van Kapsalon Kreatief, Joost Tanasale van de gemeente Grootegast, Gert Jaap Wiechers van GJ Productions, Greet Nieuwland van het BaronTheater en Koos Wieringa van Foto Zuiderveld.

Alle auditanten krijgen zo snel mogelijk bericht. Het is het streven om nu zo snel mogelijk de scènes op te gaan nemen. Uiteraard zal de Streekkrant daar weer bij aanwezig zijn!

 

 

Opende Barontheater Audities-2 

Opende Barontheater Audities-3 

Opende Barontheater Audities-4 

Opende Barontheater Audities-5 

Opende Barontheater Audities-7 

Opende Barontheater Audities-10