FC Grootegast met 1-1 naar loodzware finale

0
158

Pesse tempert optimisme Grootegast

GROOTEGAST – Grootegast en Doezum liepen zaterdag massaal uit voor de nacompetitiestrijd tegen Pesse. Het optimisme was groot. Het publiek kwam van een koude kermis thuis . Want de eerste wedstrijd was volledig in evenwicht. Promotie is nog ver weg. Grootegast staat in Pesse opnieuw voor een finale.

Het optimisme was gebaseerd op de knappe 2-0 overwinning bij De Pelikanen en het goede spel. Grootegast-voorzitter Henk Top was vooraf al zeker van promotie. "Want 3-0 is genoeg", meldde hij ijskoud op het gezellig aangeklede ‘Sportveldencomplex’. Ook Evert Grijpstra (Grootegast 2) was overtuigd van een 3-0 zege. "Hun keeper is geschorst en zij scoren zelf weinig", was zijn redenering. Grootegast en Pesse hebben elkaar nog nooit ontmoet in wedstrijdverband. Beide ploegen blijken in alles gelijkwaardig. Zowel Grootegast als Pesse behaalde 51 punten in de competitie en een derde plaats in de eindrangschikking. Het grote verschil: het doelsaldo, verreweg in het voordeel van de gastheren. Vandaar die 3-0. De eerste speelminuten- nadat de spelers bloemen gaven aan de toeschouwers ( ondanks de belachelijke winterse kou liefst driehonderd man sterk), als waardering voor de steun- waren veelbelovend. Grootegast- zonder de geschorste Ite Hoolsema- begon in de fantastische ambiance stormachtig tegen de Drenten. Maar ook onstuimig. Met name Rick Buma gooide er aan aantal fraaie acties uit, maar tot echte kansen leidde het oogstrelende ‘speeltuinvoetbal’ niet . Pesse liet de storm over razen en kwam vervolgens zelf tot de gevaarlijkste mogelijkheden. Gerben Slomp zette scherp voor, maar Stefan Krijthe deed zijn verdedigend werk prima. Even later gaf Erwin Strijker de verdediging op de achterlijn het nakijken, de bal werd klaargelegd voor Fifle Abrahams die Pesse- als ploeg uitstekend opererend- naar 0-1 schoot. Het antwoord liet nog geen minuut op zich wachten. Tim Veenstra dolde bij het andere doel de defensie en haalde eveneens doeltreffend uit: 1-1. Vervolgens een loeiharde knal van Rick Buma die de bovenhoek in dreigde te gaan. Keeper Ronald Zwerts kon de vuurpijl onschadelijk maken, maar zijn handen brandden er wel van. Aan de andere zijde zomaar een aanval, vanuit het middenveld, wat helemaal open lag. Met een sliding mikte Harmen Otten in de uiterste hoek. De paal redde Grootegast, dat als vanouds weer gretig was, maar ook weer te aanvallend, waardoor de verdediging herhaaldelijk in de problemen kwam. Spelbepaler Arjan Veenstra stond de achterhoede af en toe bij. De zaalvoetballer wilde doodleuk even een mannetje uitspelen, maar verspeelde de bal. Het liep met een sisser af. En uit een scrimmage kwam de ploeg van Marcel Poll voor de tweede keer goed weg. Dezelfde Veenstra – zowel voorin als achterin te vinden- herstelde even later zijn fout door zijn tovenarij in de voorste linie te ondernemen. Al kappend en draaiend kon hij vrijuit een projectiel afvuren. Aansluitend – na opjagen van de tegenstander- liet hij zich opnieuw gelden en trof de vuisten van Pesser sluitpost. De uiterst vermakelijke eerste helft kreeg geen vervolg. De wedstrijd zakte helemaal in. Het duel zat volledig op slot. Niemand had de sleutel. De spanning vergoedde alles. Na een paar hachelijke momenten voor het doel van Theo van der Meer, die na dit seizoen stopt, eindelijk weer een kans voor de FC. Een verre trap van Ronald Horinga (de Pesse-delegatie had het goed gezien: "die lange peert alles weg") bereikte op de vleugel Buma, die vervolgens voortrok. Rick van Dellen kreeg het speeltuig op zijn knie, waardoor hij de controle verloor. In de slotfase nog een geweldige lel van Horinga, dit keer op de koud ingevallen Johan Beute. Beute kopte knap raak, maar had geduwd, wat geen goedkeuring vond in de ogen van arbiter Van der Bij, die de 2-1 annuleerde. Het zou wat geweest zijn voor de wisselspeler. Dat gold even later ook voor Patrick Poeste namens de withemden uit de gemeente Hoogeveen die van eigen helft een verrassende poging waagde: in een keer op het doel. Het gebeurde niet. Ook verder geen opwindende momenten meer van een toch al gezapige tweede helft. Wel een vreemde actie van Theo van der Meer. De doelman dacht: wat die Veenstra’s en Buma’s kunnen, kan ik ook. De doelman kapte de aanstormende Pesse-aanvaller uit, die daarbij een overtreding maakte. In blessuretijd nog een niet onaardige poging van Herman Veens. De keeper kon de bal van ver zien aankomen en keek deze naast. Een schitterend slotakkoord kwam er van invaller Bennie Kits, die de bal uit de lucht nam. De technisch knappe volley vloog voorlangs. En dus bleef het bij een volkomen verdiende puntendeling. Grootegast was dreigender, het minder aanvallende Pesse had voetbaltechnisch ook wat in de mars, stond tactisch goed en was minstens zo gevaarlijk. FC Grootegast heeft onder deze naam nog nooit in de derde klasse gespeeld. In een ver verleden, in de Oranje ’58-tijd werd het derde niveau wel gehaald, al was het van korte duur. Van de Vijfde klasse naar de derde, het zou een knappe prestatie zijn. "Het wordt een ware ‘clash’, sprak de realistische Marcel Poll na de 1-1. De beslissende partij wordt zaterdag gespeeld op sportpark de Marke in Pesse. Dan weer met Ite Hoolsema, die tegen de De Pelikanen de oude vorm weer te pakken had en mede verantwoordelijk was voor de overwinning. Gaat FC Grootegast in Pesse op herhaling?

FC GROOTEGAST – SV PESSE 1-1 (1-1); Scoreverloop: 14. Fifle Abrahams 0-1, 15. Tim Veenstra 1-1; Scheidsrechter: Van der Bij; Gele kaart: Stefan Krijthe (Grootegast), Tjerko Bos (Pesse); Toeschouwers: 300

OPSTELLING GROOTEGAST: Theo van der Meer, Roelof Brouwer, Ronald Horinga, Stefan Krijthe, Herman Veens, Jan Haan (85. Bennie Kits), Rick van Dellen (75. Johan Beute), Chris Smedes, Tim Veenstra, Arjan Veenstra, Rick Buma

STER VAN HET VELD: TIM VEENSTRA (GROOTEGAST) – Wat Tim Veenstra naliet in de wedstrijd tegen De Fivel deed hij vorige week en zaterdag weer: scoren. Grootegast had weer moeite om het doel te vinden. Zijn doelpunt en de enige treffer voor Grootegast mocht er zijn. Een knappe passeeractie vlak bij het doel. Vervolgens hield de spits zijn hoofd koel en schoot zuiver in. Hoeveel dit belangrijke doelpunt waard is wordt zaterdag duidelijk.

OPVALLEND: Voor Pesse komt de terugwedstrijd ongelegen. Want komende zaterdag wordt er een groot toernooi gehouden. Het tijdstip van half drie komt dan ook slecht uit. En dus werd Grootegast gevraagd om het duel te verplaatsen Grootegast stelde vrijdagavond voor. Maar dan begint het befaamde Pesser toernooi al. Zaterdagavond komt Grootegast niet gelegen, want dan wordt het jaarfeest gehouden. "Had dat dan ook even eerder gevraagd dan hadden we de wedstrijd kunnen omdraaien", gaf Jannes de Boer van de thuisclub van repliek. Al waren sommige supporters van FC daar weer niet blij mee geweest. Je vraagt je af: wat is belangrijker, toernooi, feest of promotiewedstrijd. Laatste nieuws: er is een compromis gesloten: de wedstrijd begint om 16.00 uur.