Feesttent Opende

0
208
Opende Grafity workshop-1

Datum: 22 mei 2013

Tijd: 14.00 uur

Feestweek in Opende betekent feest voor alle inwoners van het dorp. Het programma bestaat dan ook uit onderdelen die voor elk wat wils bieden. Van de allerkleinsten tot de volwassenen, aan iedereen is gedacht. Afgelopen woensdag stond er een workshop graffiti spuiten op het programma voor kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 11 jaar. De Ongenode Gast kon hierbij natuurlijk niet ontbreken.

Wie het dorp binnen rijdt, kan het al wel zien: hier is het feest. Vlaggen hangen uit en verhip: ook de Soldaat van Oranje komt nog voorbij. Die tuin dingt mee voor de prijs van de tuinkeurig, maar dat is later deze week. Deze woensdagmiddag is het vooral feest voor de jongere inwoners van het dorp. De allerjongsten vermaken zich in de sporthal met allerlei spelletjes, terwijl buiten de geur van graffiti al onmiskenbaar de neuzen binnenwaait.

Na een introductiefilm en wat oefenen op papier met tekenen, is de jeugd net toe aan het echte werk. Amsterdamse Michel die de kinderen begeleidt, heeft er zijn handen vol aan. “Meer dan honderd kinderen, in plaats van ongeveer vijftig, zijn er gekomen”, vertelt hij even snel voordat hij weer gauw verder gaat. “Nee, we werken hier met zijn allen aan, dus dit is niet leuk”, zet hij een jongen terecht die bewust buiten de lijntjes werkt met zijn spuitbus.

Moeder Coriena van der Meulen kijkt tevreden toe hoe haar dochters Suzanne en Romy zich vermaken met de spuitbus. “Dit kunnen we thuis ook best eens doen”, zegt ze enthousiast. “Gewoon op zo’n plaat spuiten.” Ze vindt het leuk dat er aan de kinderen wordt gedacht in het programma. “Op woensdag zijn we er altijd bij!”

Inmiddels is het tijd voor een volgende groep kinderen en dus heeft Michel even adempauze. “Dat wordt het logo van het dorp”, wijst hij aan, “en daar komt uiteindelijk ‘Dorpsfeest Opende 2013’ te staan met palmbomen als versiering.” Het warme weer moeten we er deze winderige middag zelf even bij denken. Dat met dank aan deze wind de helft van het opgespoten graffiti lijkt te vervliegen, lijkt niemand te deren. Bijna elke week werkt deze graffiti-artiest met kinderen. Hartstikke leuk, maar ook een beetje druk zo te zien. Michel zelf blijft vrolijk lachen. “Vaak is het toch moeilijker dan de kinderen denken”, antwoordt hij op de vraag of de kinderen het een beetje in de vingers hebben. “Meestal zet ik van tevoren wel de lijnen uit, want de ervaring heeft al geleerd dat als ze eenmaal een spuitbus in de handen hebben, de kinderen anders direct beginnen met hun naam te spuiten.”

“Mogen wij 2013 in kleuren” en “onze bus is leeg”, klinkt het en Michel spoedt zich weer weg. Niels, Sander en Sylvan proberen ondertussen een letter in te kleuren. “Kijk, je moet de spuitbus zo houden”, heeft Sander al geleerd. Alle drie hebben ze keurig oude kleren aangetrokken. Thuis doen ze dit vast niet vaak. “Jawel hoor”, klinkt het stoer. “Ik heb een eigen boomhut”, voegt Niels er nog aan toe. De mannen worstelen door met ‘lopers’, terwijl verderop drie dames het beter voor elkaar hebben. “We zijn toch keuriger”, lachen ze.

De Ongenode Gast kan er nog niet echt een techniek in ontdekken. De ene spuit met twee handen, de ander met de tong uit de mond. Plezier hebben ze in elk geval allemaal. Ook Oekje Hiemstra van de organisatie kijkt tevreden toe. “Zolang de kinderen maar lol hebben”, vindt ze. “Wij volwassenen hebben het ’s avonds wel weer leuk in de tent. Het is hier heel kinderrijk”, verklaart ze de vele programma-onderdelen voor de jeugd. “Er komen ook veel kinderen op af. Zo is het hier. Het dorp leeft met alles mee, iedereen doet met alles mee.”

 

 

Opende Grafity workshop-5 

Opende Grafity workshop-6