Gerke Holthuis

0
509
SURHUIZUM - Gerke HolthuisMan met de hamer

Spulwike Surhuzum

’Veertig jaar geleden was het nog niet zo gebruikelijk dat alle gezinnen op vakantie gingen. Vanuit de school en kerk werd toen de Spulwike in Surhuizum leven in geblazen om voornamelijk voor de kinderen wat leuks te organiseren in vakantietijd. In die veertig jaar tijd is er organisatorisch wel het één en ander veranderd, maar het doel is altijd hetzelfde gebleven. Saamhorigheid creëren binnen het dorp en er samen een fijne tijd van maken. Dit jaar bestaat de Spulwike veertig jaar, en dit konden we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Normaliter duurt de Spulwike van woensdag tot en met zaterdag, dit jaar beginnen we al op dinsdag met een reüniedag. Speciaal voor alle oud-leden van het bestuur organiseren we een reünie. We hebben nu ongeveer veertig namen op papier, maar er missen nog wel een aantal mensen. Het afgelopen weekend hebben we de uitnodigingen verstuurd, en daar ook nadrukkelijk bijgezet dat als men nog iemand wist deze graag op de hoogte te brengen. Het zou jammer zijn als die paar mensen niet van de reünie afwisten. Gelukkig zijn de meeste mensen in Surhuizum gebleven. Bij de reünie zal één van de initiatiefnemers van veertig jaar geleden, Auke Veenstra, wat vertellen over het ontstaan van de Spulwike. Ook de dominee die in die tijd nauw betrokken was bij de organisatie is hierbij aanwezig. Ook is er een fototentoonstelling met foto’s van de afgelopen veertig jaar. Na afloop van de reünie van de bestuursleden is er de dinsdagavond een reünie voor alle mensen die ooit ook maar iets gedaan hebben voor de Spulwike. Oftewel, het hele dorp. Iedereen heeft zich wel eens ergens voor ingezet. In de feesttent komt er een optreden van Teake van der Meer en ook wordt er een film vertoond met allerlei fragmenten van de Spulwike van 1977 tot nu. De Spulwike leeft enorm bij de inwoners van Surhuizum. Momenteel zetten we op Facebook oude foto’s waar flink op gereageerd wordt. Wat wij enorm belangrijk vinden is dat de Spulwike erg laagdrempelig blijft. Daarom zijn de activiteiten gratis te bezoeken. Ook dat is in de laatste veertig jaar niet veranderd. De Spulwike van dit jaar vindt plaats van 13 tot en met 17 augustus. Oud-bestuursleden die nog geen uitnodiging hebben ontvangen zijn evengoed welkom tijdens de reünie, zij kunnen bij mij terecht voor meer informatie: 0512 – 35 29 88.’