Gezocht: de Afghaanse asielzoeker Nasser

0
176
Nasser op school

Voormalig docente wil graag in contact komen met oud-leerling

GROOTEGAST/LEEK – Alberdina Lieuwes is op zoek naar de Afghaanse asielzoeker Nasser, die rond 2004 waarschijnlijk in het AZC in Grootegast woonde. Ze gaf hem les op de Internationale Schakel Klas (ISK) in Leek. Nu, jaren later, wil ze graag weer met hem in contact komen en daarom schakelde ze het KRO-programma Adres Onbekend in. Veel aanknopingspunten zijn er niet. Alleen dat Nasser goed kon voetballen en een vriendinnetje had die Marieke Slangenberg heette.

Alberdina Lieuwes geeft jarenlang les op het ISK in Leek: verschillende schakelklassen heeft ze onder haar hoede voor lessen Nederlands. De Afghaanse Nasser is één van de laatste leerlingen die haar klas komt versterken. Hij woont dan nog niet zo lang in Nederland en spreekt dan ook nog niet zo goed Nederlands. Voor Alberdina een uitdaging: Nasser is een gemiddelde leerling, maar spreekt toch al snel de Nederlandse taal. “Er was iets bijzonders aan die jongen. Hij was voor zijn leeftijd al best volwassen en dat straalde hij ook uit.”

Zo vertelt Nasser aan zijn juf en zijn klasgenootjes regelmatig over hun leven in Afghanistan. “Hij zei dan dat het in Afghanistan nooit meer goed zou komen en dat hij er niet meer naar terug wilde. Dat was opmerkelijk omdat de meeste kinderen verlangden naar huis.” Nasser steekt ook nog eens een kop uit boven de rest van de klas en daarmee valt hij ook op bij het voetballen: Nasser blinkt hierin uit en dat gaat niet onopgemerkt voorbij bij de sportleraren op het ISK: die zien een voetbalcarrière bij de dan nog jonge tiener wel zitten. Maar het contact met Nasser beperkt zich niet alleen tot de lessen op het ISK, Alberdina heeft ook buiten school contact met haar leerlingen.

“Op verjaardagen nodigde ik ze uit bij mij thuis, dan maakte ik lekkere hapjes en hadden ze een hele leuke tijd.” Halverwege het jaar wordt ze ziek en moet ze worden geopereerd aan haar heup. Daarmee staat haar leven voor de klas even stil en ook het contact met de kinderen verwatert. Wanneer Alberdina terugkeert voor de klas begint ze alweer aan een nieuwe klas waardoor Nasser op de achtergrond verdwijnt.

Uiteindelijk wordt het ISK opgeheven in Leek en daarmee gaat het contact met Nasser en veel andere oud-leerlingen verloren. “Dat vind ik toch wel jammer. Die kinderen hebben zoveel indruk gemaakt op me destijds.” Albderina heeft dan ook nog steeds wel contact met sommige andere leerlingen, maar Nasser is helaas volledig uit beeld verdwenen. “Ik ben zo benieuwd hoe het hem en zijn familie is vergaan.” Vermoedelijk is Nasser later verhuist naar Utrecht of Veenendaal.

Wie weet waar Nasser nu is en hoe het met hem gaat? Mail naar destreekkrant@media-totaal.nl en de redactie zal er zorg voor dragen dat uw reactie bij Alberdina terecht komt.