Inwoners De Marne adopteren stukken groen

0
199
ondertekening op het gemeentehuis in Leens

LEENS – Op het gemeentehuis van De Marne in Leens werden afgelopen week de allereerste overeenkomsten met betrekking op het adopteren van stukken groen in de gemeente ondertekend. Wethouder Kor Berghuis sprak tevreden van een win-win situatie.

“We hebben gemerkt dat de bewoners vonden dat een stuk grond niet optimaal onderhouden werd”, vertelt hij, “en zij daar graag een rol in wilden spelen. We hebben gezocht naar een invulling waarbij zij de grond als het ware in bruikleen krijgen. Het is namelijk niet altijd mogelijk om grond te verkopen, met het oog op verplichtingen die de gemeente heeft bijvoorbeeld ten aanzien van leidingen die door de grond lopen.” Berghuis ziet deze ondertekening als een begin. “Misschien kunnen we ook bepaalde straten zover krijgen zich samen verantwoordelijk te stellen voor bepaalde stukken groen. Ik ben ervan overtuigd dat we er in de toekomst naar toe gaan, dat we steeds meer samen dingen gaan oppakken.”

Daniëlle van der Bos ondertekende als eerste een dergelijke adoptie-overeenkomst. Zij kocht al eerder een groot stuk grond bij haar woning in Lauwersoog, maar dit laatste stuk kon niet verkocht worden. “Nu kunnen we er extra fruitbomen planten. Het onderhoud deden we altijd al, dus dat zal niet wijzigen.” Ook Bert Bos uit Eenrum tekende voor het bruikleen van een stuk grond naast zijn woning. “Een mooi stuk, maar het was altijd een beetje een zwembad. Gelukkig is het nu opgehoogd en is er inmiddels een tuinplan gemaakt. Tuinieren is echt mijn hobby, dus ik heb er al even geschoffeld”, vertelt hij tevreden. Het echtpaar Johan en Lucy Schilder tekenden voor de adoptie van de berm bij hun boerderij in Warfhuizen. “Wij zullen het maaien, dat deden we al vaker. Het strooisel gebruiken we zelf weer voor het vee”, vertelt Johan.

Ook aangeschoven waren nieuwbakken groencoaches Peter Batema en Nico Steur, die een aanspreekpunt zijn voor de bewoners. “Wij begeleiden de mensen en maken afspraken met ze. Zo wordt het afval opgehaald door de gemeente en zorgen we bijvoorbeeld voor licht gereedschap.”