Lutske Pilat

0
1432
vmh lutske-1

Dirigente koor Et Ken Net

“Ja, die naam, dat is eigenlijk een grapje in de mix van talen. Het koor is ontstaan in Opende, wat maar net over de grens van Friesland ligt. Er wordt een mengeling van Fries en Westerkwartiers-Fries gesproken in het dorp. Je kan de naam ‘Et Ken Net’, ook wel eens als ‘It Ken Net’ geschreven, uitleggen als ‘absoluut niet ‘of juist ‘het kan net wel’. Die woordspeling zit erin en dat vond het groepje dat het koor begon leuk. Wie dat waren? Dat was een clubje uit een sportvereniging die op feestjes vaak samen zongen. Dat was zo gezellig dat ze besloten een koor op te richten. Dat is al meer dan tien jaar geleden.

Inmiddels is het koor uitgegroeid tot een popkoor met 27 leden. En geleidelijk aan blijft het groeien. Inmiddels is het niet per se een dorpskoor van Opende meer en hebben we al leden uit een grotere omgeving. Het is een koor voor veertigplussers en we zingen dan ook muziek die deze leeftijdsgroep leuk vindt: ’60-er en ’70-er jaren muziek. Ik zou ons typeren als enthousiast. We willen wat neerzetten en dan vooral zodat de mensen kunnen meezingen. We maken vaak folders als we gaan optreden met de teksten, die we uitdelen. Ik vind het belangrijk dat het koor niet alleen op een eilandje staat op te treden, maar dat je oog hebt voor je publiek. Want daar doe je het voor en mensen vinden het heel leuk om mee te doen. Vooral die oude bekende nummers, die blijven erin zitten en dan swing je direct mee.

Zelf ben ik bij het koor in eerste instantie begonnen met alleen stemvorming. Ik kwam af en toe, maar je merkt dat dan alles van de vorige keer alweer ver weggezakt was. Uiteindelijk hebben ze me gevraagd als dirigent. Ik maak de arrangementen grotendeels zelf. Ik zorg vaak dat de mannen, het zijn er helaas maar vier, de melodie zingen. Zij staan bij de microfoon en zingen ook allemaal heel goed. Ik maak een arrangement op maat, zeg maar.

We repeteren één keer per 14 dagen bij Strandheem, maar momenteel hebben we zomerstop. Wie ook eens mee wil zingen, kan het beste even contact met mij opnemen via 0512 352143 of op mijn site www.lutskepilat.nl kijken voor meer informatie. We zouden best wat mannenstemmen kunnen gebruiken, trouwens!”