‘Radio is mijn absolute passie!’

0
321
HARKEMA - Marten Kloetstra

REGIO – De voorzitter van RTV NOF, Simon Talsma, omschrijft hem als ‘een duizendpoot die geen enkele uitdaging uit de weg gaat en een vrijwilliger om trots op te zijn’. Marten Kloetstra uit Harkema kan die mooie woorden in ieder geval in zijn zak steken. En hij had de laatste weken al zoveel om trots op te zijn. Het bestuur van RTV NOF stuurde een filmpje, waarin hij te zien was, in voor de Lokale Omroep Awards om hem in aanmerking te laten komen voor een nominatie. Marten zelf wist van niks. Totdat hij tijdens een schoolreis in Frankrijk twee weken geleden zijn telefoon aanzette en overspoeld werd met felicitaties. Hij bleek één van de zes genomineerden in de categorie ‘Presentatietalent’. ‘Het is leuk om te merken dat men wat in me ziet! Het is al fantastisch dat ik genomineerd ben. Dat houdt namelijk ook in dat je een juryrapport krijgt bij de uitreiking, en daar kijk ik erg naar uit. Ik wil graag weten wat men van me vindt en waar ik aan kan werken.’

Marten is behoorlijk ambitieus. ‘Later wil ik het liefst bij een grote landelijke radiozender aan het werk. Het liefst met een eigen show natuurlijk. Er zijn echter zoveel mensen die deze ambitie hebben, dan is het erg goed dat ze mij nu al leren kennen.’ Marten doelt daarmee voornamelijk op Timo Karnst van de 3FM Radio DJ-opleiding. Hij is één van de juryleden van de Lokale Omroep Awards. ‘Het is een hele mooie kans om me nu al aan hem te laten zien wat ik kan.’

Bij RTV NOF loopt een hoop talent rond die daar ruim de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen. ‘Ik begon bij het sportprogramma, waar een aantal vrienden aan meewerkten, met alleen maar de telefoon opnemen. Daar is mijn passie voor radio begonnen. Van daaruit ben ik op den duur mee gaan presenteren en zo werd ik uiteindelijk gevraagd voor de Weekend Nieuws Show.’ Niet dat Marten alleen maar presenteert. Hij filmt, hij monteert, hij doet verslag op locatie, wat doet hij eigenlijk niet? De studio van RTV NOF is dan ook zijn tweede thuis geworden en de vrijwilligers bij RTV NOF zijn als een tweede familie. ‘School blijft er daardoor wel eens een beetje bij zitten. Maar hier leer ik ook een heleboel!’ Als Marten zou moeten kiezen tussen het maken van televisie of radio dan is die keuze snel gemaakt. ‘Dat wordt radio, hoe leuk ik televisie ook vind, radio is mijn absolute passie. Radio is heel intens, je komt zo bij de mensen in de huiskamer binnen zonder dat er allerlei poespas bij komt kijken. Het is minder show, maar evengoed een hele kunst.’

Op 7 juni wordt de LOA’s, zoals de Lokale Omroep Awards kortweg worden genoemd, uitgereikt in Hilversum aan de beste programma’s, initiatieven en talenten. Vanuit De Westereen gaat er een flinke delegatie mee om Marten te steunen. ‘Ik heb vrij gekregen van school om naar de uitreiking te kunnen gaan. Het is de bedoeling dat we met een busje naar Hilversum toe gaan. Hopelijk de terugweg met de titel op zak, maar ook zonder ben ik dik tevreden.’ Wie Marten binnenkort eens wil horen op de radio raadt hij aan om zodra het sportseizoen ten einde is eens te luisteren naar ZomerRadio. Aan dit programma, gepresenteerd door Bouke Koning en Hans Postma, werkte Marten vorige zomer ook aan mee. Ook dit jaar werkt Marten gedurende de zomerperiode mee aan dit programma. ‘En dat is een geweldig programma, zeker de moeite van het luisteren waard.’