Redders in nood in het zonnetje gezet

0
138
drie personen in het zonnetje gezet die een oude man uit de sloot gered hebben in Leens

Voorbijgangers redden 92-jarige uit sloot

LEENS – Donderdag 18 april van dit jaar is een dag die bij een bepaald clubje mensen nog in het geheugen gegrift staat. De 92-jarige meneer van Oosten belandt met zijn scootmobiel in de sloot en alleen dankzij het doortastende optreden van enkele voorbijgangers, zit hij afgelopen woensdag te stralen aan het hoofd van de tafel. Om hen heen zitten zijn redders in nood en burgemeester Koos Wiersma. Samen blikken ze terug op deze dag in april, die ze voorlopig niet zullen vergeten.

“Omdat we een enorme waardering hebben voor wat deze mensen voor een ander hebben gedaan, wilden we ze toch even in het zonnetje zetten”, doet de burgemeester de reden van dit samenzijn uit de doeken. “En hoewel je hulp niet in cadeaus kunt uitdrukken, hebben we toch een kleinigheidje voor jullie allemaal.” Trots nemen Annelies de Vries en haar moeder Ginie, Grietje Reitsma, Bertha Buiting en haar zoon Nick een prachtige gevulde mand in ontvangst. Van meneer van Oosten krijgen ze ook nog een bos bloemen. Het grootste cadeau echter is de aanblik van deze man, gelukkig nog altijd in goeden doen.

Van Oosten vertrekt op de bewuste dag in zijn scootmobiel van zijn woonplaats Wehe-Den Hoorn naar Leens. “Ik had een belangrijke afspraak bij de bank”, vertelt hij. “In de kamer thuis merkte ik niet dat het zo hard waaide. Toen ik eenmaal op weg was, viel dat wel tegen, maar goed, ik dacht: toch maar doorzetten.” Nog maar net het dorp uit, ging het echter mis. Als Van Oosten de parallelweg aan de N361 op draait, wordt hij vol door de wind gegrepen en verliest hij de macht over het stuur.

Gelukkig liep Annelies net haar rondje met de honden. “Ik dacht opeens, die scootmobiel is wel heel snel weg”, is haar oplettende conclusie. Ze vindt de oude man in de sloot. “Hoe dichterbij ik kwam, zag ik al, dit is niet goed. Hoewel er maar een klein laagje water in de sloot stond, lag meneer al half onder water. Ik had geen telefoon mee”, denkt ze terug, “dus ik kon ook niks anders dan wachten op hulp.” Koelbloedig sprong ze in de sloot en wachtte bij de oude man op hulp van een ander.

En gelukkig kwam die. Marcel, de zoon van Grietje kwam langs, maar het toeval wil, dat ook hij geen telefoon mee had. Moeder Grietje weet nog goed hoe haar zoon weer thuiskwam. “Mama, je moet direct komen, er ligt iemand in de sloot, vertelde hij half huilend.” Ze bedacht zich niet, sprong direct in de auto en aangekomen ter plaatse in de sloot. Inmiddels kwam ook Nick samen met twee vriendjes langsgereden op weg naar huis van school en alarmeerde hij 112. “Ik kon ze door de wind haast niet verstaan”, herinnert hij zich. Samen met nog twee heren lukte het deze weldoeners uiteindelijk om de scootmobiel van meneer van Oosten te halen en de man op de kant te slepen.

Wonder boven wonder hield meneer er niks aan over. “Ik ben ook geen moment bang geweest”, zegt hij dapper. Om er nog wel aan toe te vertrouwen dat het nu wel enger is in de scootmobiel. “Ik zat helemaal vast”, herinnert hij zich, “dus al zou ik een telefoon mee gehad hebben, dan nog had ik er niet bij gekund.” Annelies die bedenkt zich wel, voordat ze weer zonder telefoon gaat lopen. “Ik dacht toen: ik ga eens lekker rustig lopen.” Het bleek anders uit te pakken. “Wat is er in vredesnaam met jou gebeurd?”, herinnert haar moeder Ginie zich haar reactie nog als ze haar dochter onder het slib thuis ziet komen. Ook de moeder van Nick zal de dag niet snel vergeten. “Ik reed toevallig net langs en zag alleen het hoofd van mijn zoon boven die sloot uitsteken.”

Gezamenlijk kunnen ze er nu om lachen. “Als u honderd wordt, kom ik nog eens langs”, grapt de burgemeester tegen Van Oosten. De redders verbazen zich achteraf over de vele mensen die stopten, maar op de kant bleven kijken. Tja, om zo’n heldendaad te verrichten, moet je toch echt uit bijzonder hout gesneden zijn.