week 22

0
195

Dit stukje zou wel eens goed nieuws voor alle hondenbezitters kunnen zijn. Zou kunnen zijn, want ik houd als argwanende modale burger toch wat slagen om de arm. Maar als ik alle hondenbaasjes en bazinnen – al was het maar voor even – gelukkig kan maken, dan doe ik dat graag. Want de hondenbelasting staat na een recente uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch op losse schroeven. Gemeenten dreigen deze voor hen – en voor ons algemene welzijn? – lucratieve heffing te moeten afschaffen.

Honden houden is een dure grap. Hun eten kost geld, ook al koop je geen speciale hondenbrokjes. De tarieven van dierenartsen zijn pittig en dan heb je nog allerlei bijkomende kosten als riemen, manden en allerlei speeltjes. Daaroverheen komt in veel gemeenten een niet-misse hondenbelasting. Die varieert per gemeente tussen de 50 en honderd euro per hond per jaar. Voor een tweede en derde hond betaal je nog eens extra. Dat tikt aan.

Rotterdam schijnt de duurste hondenbelastinggemeente te zijn: Voor de eerste hond betaal je er 124 euro per jaar, voor elke volgende is dat 196,50. Dat levert deze gemeente jaarlijks 2 miljoen euro op. Landelijk wordt het totaalbedrag aan te innen hondenbelasting op zo’n zestig miljoen geschat. Mooi bedrag, waarmee veel voor hond en baasjes kan worden gedaan. Want daarvoor, aan hondenfaciliteiten zoals uitlaatplekken en het bestrijden van hondenpoep, is die belasting toch bedoeld?

Maar in vrijwel alle gemeenten komt dat belastinggeld echter in de zogeheten pot voor ‘algemene middelen’, bestemd dus voor heel andere zaken dan hondenvoorzieningen. En dat is, zo oordeelde het gerechtshof in Den Bosch onlangs, in strijd met artikel 1 uit de Grondwet: het gelijkheidsbeginsel. Een inwoner van de gemeente Sittard-Geleen had de ‘onterechte’ besteding van de hondenbelasting namelijk aan de rechter voorgelegd en die bevestigde diens gelijk. Uiteraard ging de gemeente in beroep en komt de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in ons land, na de zomer met een uitspraak. Krijgt de klager gelijk, dan komt er een einde aan een van de oudste belastingen in ons land. Maar, beste hondenbezitters, zeg niet op voorhand ‘hoera’, want zeker & vast komen gemeenten dan met een nieuwe belasting of heffing, maar dan vermoedelijk ook ten laste van niet-hondenbezitters. Om de algemene middelen tóch op peil te houden. Het moet uit de lengte of uit de breedte komen. En voor noodlijdende gemeenten liefst allebei.

Henk Hendriks