Weersverwachting: Na zomergevoel: toch weer koeler met buien

0
285

Na alle kou en wind van het weekend begon de werkweek zal zeer fraai en krijgt vandaag een vervolg. Het is eventjes helemaal zomer. Vandaag werden we echt verwend met veel zon en kwikstanden tot zelfs boven de 20 graden! Dat lukte slechts op drie dagen eerder deze maand.

Het warmere weer wordt grotendeels veroorzaakt door een depressie die zich uitstrekt vanaf Ierland tot over Frankrijk en dichterbij ons land komt. Via de oostflank stroomt milde lucht ons land binnen. Morgen, woensdag zoekt het systeem verbinding met een laag boven het oosten van Europa. Het fusie-laag komt dicht in de buurt van ons land te liggen. Het gevolg is dat de onstabiliteit toeneemt. Aan de grond wordt nog vrij milde lucht aangevoerd vanuit het midden en zuidoosten van Europa, in de hogere luchtlagen koelt het af. Woensdag moeten we dan ook rekening houden met naast zon, meer bewolking en kans op een paar buien met onweer. Daarbij doet het kwik een stapje terug naar 15/18 graden bij een matige wind uit het noorden.

Donderdag ligt de kern wat oostelijker, maar de onstabiliteit blijft. Naast af en toe zon valt er soms wat regen of een paar buien met kans op onweer bij 15/17 graden en een matige noordenwind.

Vrijdag komt het laag vanuit Duitsland naderbij. Vooral in het oosten van het land is kans op een paar buien of enige regen. Bij ons kan zonder meer een bui tot ontwikkeling komen maar of het actieve regengebied ook doordringt tot onze omgeving is nog niet duidelijk. Het westen van het land is droger en kan profiteren van een hoogterug op de Noordzee. Dus voor wie naar de kust wil zou donderdag een prima dag zijn, al waait het wel stevig. Naast de kans op neerslag is er ook af en toe zon en het wordt 14/16 graden. De wind uit het noordwesten is stevig, kracht 4 tot 5.

Zaterdag en zondag blijft dit weerbeeld bestaan. Af en toe schijnt de zon, wolken overheersen en er is kans op een paar regen of onweersbuien bij kwikstanden rond 15 graden. De mate van nattigheid zal bepaald worden door de ligging van het laagje. Sommige modellen suggereren dat deze boven ons land en de Noordzee voor anker gaat. In dat geval kan het lokaal zeer nat worden, andere berekeningen gaan uit van een oostelijkere koers waarbij het systeempje bovendien opvult. In dat geval is het droger met meer zon en zullen de temperaturen ook iets hoger uitpakken. Deze details zullen in de loop van de week duidelijk worden. Begin volgende week is enige hoop op warmer en stabieler weer gerechtvaardigd. Vanzelfsprekend inmiddels wel gestuurd door een noordelijke stroming.