Aduarders en Niekerkers schudden Willem Alexander en Màxima de hand

0
140
DSK_STRK-p09.pdf - Adobe Acrobat Pro

“Ze zijn eigenlijk heel gewoon”

LEEK – Het zal ongetwijfeld niemand ontgaan zijn dat koning Willem Alexander en zijn vrouw Màxima hun kennismakingstour afgelopen dinsdag aftrapten in het noorden van het land. In sneltreinvaart bezochten ze Groningen, Leek, Roden, Beilen, Assen en Dwingeloo. Ga er maar aan staan. In Leek presenteerden in totaal dertien Groningse dorpen zich. Hiervoor stonden overigens twintig minuten op het programma. Een korte flits, een handdruk en een klein praatje; voor een aantal Aduarders en Niekerkers was het ook weggelegd.

Niekerker Jorgen Goos mocht namens zijn dorp het woord doen. “Ik heb vertelt dat het eigenlijk drie dorpen zijn die één zijn, over hoe belangrijk de jeugd bij ons is en over de saamhorigheid waarbij ook het verhaal van Remco naar voren heb gehaald. De interesse was er”, vertelt Jorgen. “En dat vond ik heel erg knap. Willem Alexander stelde allemaal vragen en nam echt de tijd. Je moet het maar kunnen.” Verder vond hij onze koning en zijn vrouw ook heel ontspannen. “Iemand uit een ander dorp zei achteraf: ‘we hadden ook wel met ze kunnen barbecueën.” In totaal stond er een delegatie van elf man in Leek. “Veel jeugd; we hadden de jongste delegatie van alle dorpen. Zanger Niels Span hadden we meegenomen, omdat we een beetje lawaai erbij wilden. Remco mocht mee met een vriendinnetje en we hadden een haringkar met haring mee, waar vaste haringuitreikers Evert en Tieme Bronda bij waren.” Màxima liet zich verleiden tot een hapje, Willem Alexander bleek dit oer-Hollandse product niet te lusten. De mand met Niekerker producten ging mee naar huis met de opmerking ‘dat wordt smullen vanavond’. Jorgen heeft een leuke ochtend gehad. “Het gaat echt in een sneltreinvaart, maar het is wel een hele bijzondere flits. Het was voornamelijk leuk voor onszelf; dit is nou eenmaal iets wat je nooit meer meemaakt.”

Ook dorpsgenoot Niels Span heeft ervan genoten. Zingen voor de koning en koningin, dat is natuurlijk ook heel bijzonder. “Ja, ze hebben even naar me geluisterd en daarna heb ik ze mijn nieuwe single gegeven. ‘Omdat jullie van Nederlandstalige muziek houden’, zei ik. Ik kreeg een hand, maar het ging verder erg snel.” Toch spreekt hij van een super ervaring. “Het was een hele leuke happening en ook het publiek was hartstikke gezellig. Bovendien: mijn eigen single op de landelijke televisie, hoe vaak gebeurt dat?”

Een klein stukje verderop stond Aduard. Ook dit dorp was met een delegatie van tien personen afgereisd naar Leek. “Een prachtige dag met mooi weer en alle aandacht”, kijkt Geert Doornbos er op terug. “Wij hadden ons gericht op het voormalige klooster. Op een groot spandoek was het klooster te zien en we hadden ook nog een maquette van het klooster mee. Drie van de mannen waren als monnik verkleed. Ies de Boer, één van hen, heeft de koning en koningin uitgelegd hoe het klooster er vroeger uitzag. Ik vond ze heel erg geïnteresseerd. Ze hebben alles bekeken en stelden ook echt vragen.” Voor hem zelf bleef het bij het schudden van de hand. “Ik moest ze stoppen”, vertelt Geert lachend, “en toen heb ik ze een hand gegeven. Ach, het is toch heel leuk om van dichtbij mee te mogen maken.” Het echtpaar maakte wel indruk. “Ze waren heel aardig en heel gewoon.”

Ook mede-Aduarder Klaas Zuur heeft genoten van de dag. “Het was echt een belevenis, alleen wel zo voorbij”, lacht hij. “Je geeft ze een hand, zegt wat en dan ben je zo onder de indruk, dat je even dichtslaat. Pas later dacht ik: ik had nog foto’s kunnen maken of ik had nog dit kunnen zeggen.” Hij is erg onder de indruk van het koningspaar. “Ze namen de tijd en waren ontzettend spontaan. Ze zouden eigenlijk maar twintig minuten bij de dorpen zijn en dat is dan ook ontzettend uitgelopen. Het was totaal niet gestrest. Ik denk ook dat Willem Alexander en Màxima het allemaal enorm gewaardeerd hebben. Wij Groningers zijn wel enthousiast, maar niet té over-enthousiast. We zijn heel gewoon.” Bewust koos de Aduarder delegatie ervoor het klooster eruit te lichten. “Als je aan Aduard denkt, denk je aan het klooster. Dat heeft ontzettend veel invloed gehad op hoe het nu is in Groningen.”

Een andere inwoner van Aduard maakte het bezoek op een hele andere manier mee. Rutger Loer was als cameraman actief voor TV Drenthe. “Leek ben ik alleen langsgereden, dus dat heb ik niet gezien, maar ik ben wel in Roden, Beilen en Assen geweest”, vertelt hij. “Ik vond het erg leuk om te doen. Zulke klussen komen niet vaak voorbij. En je bent telkens redelijk dichtbij, dus dat is heel vet.” Omdat de zender met een live-uitzending kwam, werden de beelden van Rutger goed benut. Het is dus niet zo dat van zijn uren werk, slechts een compilatie van enkele minuten overbleef. “Nee, wij hadden een studio in Dwingeloo staan en ik reed zelf met de satellietwagen. Ja, het was heel vet.”

DSK_STRK-p09.pdf - Adobe Acrobat Pro

DSK_STRK-p09.pdf - Adobe Acrobat Pro

DSK_STRK-p09.pdf - Adobe Acrobat Pro

DSK_STRK-p09.pdf - Adobe Acrobat Pro

DSK_STRK-p09.pdf - Adobe Acrobat Pro