“Ouders hebben absoluut invloed op het drink- en drugsgedrag van hun kind”

0
158
malero

Ouders praten over alcohol, drugs en opvoeding

GRIJPSKERK – Alle jongeren komen vroeg of laat in aanraking met alcohol en drugs. Uit landelijke cijfers blijkt dat het merendeel van de jongeren alcohol drinkt en dat één op de vijf jongeren wel eens hash of wiet heeft geprobeerd. Om ouders hiervan bewust te maken werd afgelopen vrijdag in jongerencentrum Malibu een avond georganiseerd over deze thema’s.

De avond wordt geleid door Rob Otten van de afdeling voorlichting & preventie van Verslavingszorg Noord Nederland. “Ouders hebben absoluut invloed op het drink en drugs gedrag van hun kind” aldus Rob Otten. “Vaak zelfs meer dan ze denken. Hoe jonger kinderen zijn, hoe meer invloed je als ouder hebt. Verbieden van alcohol en drugs werkt weldegelijk. De kinderen van ouders die alcohol verbieden, blijken op latere leeftijd minder te drinken dan de kinderen van ouders die wat soepeler met de regels omgaan”.

Om het drink- en drugsgedrag van jongeren binnen de perken te houden, is het daarom van belang dat ouders duidelijk grenzen stellen. Rob Otten: “Onze regel is geen alcohol voor je zestiende. Ons advies is om die regel zo vroeg mogelijk bekend te maken, vanaf de leeftijd van 11 tot 12 jaar. De kans dat je kind dan pas later begint met drinken wordt dan zo groot mogelijk”. Verder kunnen ouders regels opstellen over hoe vaak kinderen uit mogen, hoeveel ze dan mogen drinken en wat de consequenties zijn als ze de regels overtreden. “ Het is geen garantie dat kinderen dan niet de fout ingaan, maar de ervaring leert dat ze vaak beter luisteren dan de ouders vooraf dachten”.

Otten gaf tijdens de avond een aantal tips aan ouders om het alcoholgebruik van kinderen te beïnvloeden. “Allereerst is het van belang dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Je moet weten wat je kunt doet en het onderwerp alcohol en drugs bespreekbaar maken. Toon interesse en begrip voor de dagelijkse dingen en activiteiten van je kind. Afspraken maken en regels stellen kan dan makkelijker gaan. Tot slot is het van belang om jongeren ook de ruimte te geven om met die regels om te gaan. Soms gaat een kind in de fout, bijvoorbeeld omdat hij of zij op een feestje geen nee durfde te zeggen. Dan is het belangrijk dat je er over praat met elkaar.”