‘Passy of Pasta’ gespeeld met passie

0
84
BURGUM - iepenloftspul

BURGUM – Uit de kast komen, een familiebedrijf en geheimen binnen de familie. Het zijn zomaar een paar ingrediënten van het Iepenloftspul ‘Passy of Pasta’ dat afgelopen donderdag in Burgum op de planken werd gezet. Het was de tweede keer dat de acteurs het stuk speelden. Het zou de derde keer worden, maar vanwege het slechte week van een week eerder was één voorstelling afgelast. De temperatuur afgelopen donderdag liet ook te wensen over, maar het was tenminste droog. Blijkbaar had de verwachte kou toch de bezoekers wat afgeschrokken, want de tribuneplaatsen bleven akelig leeg. Minder dan de helft van de plaatsen waren bezet. Het leek de spelers niet te deren. Zij voerden even lief het stuk op voor een paar mensen minder. In ‘Passy of Pasta’ staan familietradities en familie-eer centraal. De jonge homoseksuele Thomasso woont en leeft in Rome. Ver van zijn familie, die niets weten van zijn geaardheid. Zijn familie bezit een pastafabriek. De vader van Thomasso is van plan om er binnen korte tijd mee op te houden en wil zijn beide zonen opdringen om het bedrijf samen te gaan runnen. Thomasso wil hier niets van weten, en besluit tijdens een familiediner uit de kast te komen, ook al weet hij dat hij hiermee alle banden met zijn familie kan gaan verliezen. Het familiediner liep echter compleet anders dan verwacht. In plaats van Thomasso doet zijn broer Antonio een groot geheim uit de doeken, wat de gehele situatie verandert. Het meest opvallende aan het stuk, geregisseerd door Wouter Daane, was het enorm dynamische decor. Op het podium staan zes kasten die steeds getransformeerd worden tot een andere plaats. Zo komt er een complete pastafabriek uit de kasten, komen er slaapkamers tevoorschijn en vindt ook in één van de kasten een hele tassenwinkel haar plaats. Tussen de scènes door worden deze decorstukken in vlot tempo omgebouwd. Hier en daar haalt het wel de snelheid uit het stuk, omdat er iets te vaak van decorstuk gewisseld moet worden. Was het iets minder koud geweest dan had dit niets gedeerd. De rollen werden vol overgave gespeeld. Atty van der Plaats speelde voortreffelijk de rol van beppe Fiorelli. Beppe, die geliefd en gevreesd werd door de familieleden. Een leuke rol was er weggelegd voor de Italiaanse Maria Mengozzi, die voor een jaar in Nederland is voor een uitwisselingsprogramma. Het stuk ‘Passy of Pasta’ is een productie van Stichting Iepenloftspul Burgum en is nog tweemaal te zien in het openluchttheater achter de Pleats, op donderdag 6 juni en zaterdag 8 juni.