Provincie wil half miljard investeren voor betere werkgelegenheid

0
86
MORRA - kadernota

MORRA – Niet eerder kwam het voor dat het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân in het dorpshuis van Morra haar miljoenenplannen bekend maakte. Maar omdat de Provinciale Staten een kaatsuitje had in Morra was het wel zo gemakkelijk om dan ook in Morra de Kadernota toe te lichten. Vrijwilligers van het dorpshuis werden bereid gevonden om het dorpshuis te openen op donderdagmiddag zodat het College daar haar plannen bekend kon maken. De provincie is van plan om de aankomende tijd miljoenen te gaan investeren om de werkgelegenheid in de provincie een oppepper te geven. ‘We bevinden ons in een unieke situatie. We zijn nu in de positie om geld te besteden, dankzij onder andere de Nuongelden. Deze investeringen moeten direct banen op gaan leveren,’ aldus gedeputeerde Jannewietske de Vries. De werkloosheid wordt aangepakt door 300 miljoen van het Nuonkapitaal te investeren, er geld beschikbaar wordt gesteld voor het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy en het project Breedband, waarmee Fryslân digitaal beter bereikbaar moet worden. ‘Deze plannen moeten op korte termijn meteen banen op gaan leveren, en op de langere termijn moeten deze veranderingen structureel worden,’ aldus gedeputeerde Hans Konst. Het College kiest onder andere voor zogeheten ‘Quick-wins’, projecten die snel van start kunnen, in de sectoren die daar momenteel het hardst om vragen; toerisme en recreatie en de bouw. De voorgenomen investeringen moeten op korte termijn honderden banen op gaan leveren. Op 3 juli worden de plannen besproken in de Provinciale Staten.