Spannende tijden voor zwembad Leens

0
180

LEENS – Het wordt een spannend jaar voor het zwembad in Leens. Dat bleek dinsdag tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis. Daar werd gesproken over de toekomst van vele voorzieningen in de gemeente. Hoewel bij velen slechts kleine bedragen bezuinigd worden, moet er wel € 100.000 af van de begroting van het zwembad. Of het zwembad kopje onder gaat, is de vraag.

Voor de raadsleden was het lastig om een beslissing te nemen. “Zijn we niet bij het punt aangekomen waarop we alleen nog ‘ja en amen’ kunnen zeggen? Wat hebben we eigenlijk nog in te brengen?” verzuchtte Marja Leffers (CDA). Angst ontstond er bij alle partijen dat het zwembad mogelijk moet verdwijnen. John Schouten van Schagen: “Ik vraag me af of het zwembad nog levensvatbaar is. Dat zal waarschijnlijk niet zo zijn.”

Schouten van Schagen baarde meer opzien met zijn uitspraken. “We zijn op een punt aangekomen dat we moeten zeggen: moet het zwembad gesloten worden? We kunnen het gewoon niet meer betalen.” Volgens het raadslid komt er een moment waarop een keuze gemaakt moet worden tussen de sport en de zorg. “Wij zullen nooit instemmen met de afbouw van de WMO of het sociale domein. Als we een keuze moeten maken tussen de WMO en spelletjes spelen, is het voor ons wel duidelijk.”

De uitspraak leidde bij zowel wethouder Kor Berghuis (CDA) als de andere partijen tot irritatie. Theo de Vries (CU): “Sport is een belangrijk onderdeel. Natuurlijk heb je te maken met blessures, maar sport is goed voor mensen. Je kunt er zelfs mee voorkomen dat mensen eerder hulpbehoevend worden.” De komende maanden zal worden gekeken naar de toekomst van het bad. Daarna zal een knoop worden doorgehakt.