Tentoonstelling laat andere kant van leven Foekje Dillema zien

0
264
KOLLUM - expositie foekje dillema

KOLLUM – Het leven van de atlete Foekje Dillema is te zien in een tentoonstelling in de oudheidkamer Mr. Andrea in Kollum. De tentoonstelling werd zaterdag geopend door atletiekcollega Geesje Jorna en Foeke Dillema, een jongere neef van Foekje Dillema. Er is door de jaren heen veel te doen geweest om Foekje Dillema, die vanwege twijfel over haar geslacht geschorst werd uit de atletiek. Zo later bleek, onterecht. In documentaires en boeken die na haar dood in 2007 verschenen zijn wordt voornamelijk de aandacht gevestigd op ‘het verwoeste leven van Foekje Dillema’. De organisatie die de tentoonstelling hebben samengesteld beamen dat de schorsing zeker van grote invloed is geweest op het leven van Dillema, maar dat zij niet zielig in een hoekje haar leven verder heeft geleefd. In de tentoonstelling in de oudheidkamer is er juist voor gekozen de andere kant van het leven van Foekje Dillema te belichten, de kant waarin zij een prettige buurvrouw was, een actieve rol speelde in het plaatselijke verenigingsleven en de kant waarin zij familielid was. Bij de opening waren veel mensen aanwezig die Foekje Dillema hadden gekend tijdens de periode dat zij in Burum woonde, maar ook in haar laatste jaren in Meckama State in Kollum. Tijdens de opening van de tentoonstelling onthulde Foeke Dillema een straatnaambord met de naam Foekje Dillemastraat.’Ik vraag me af of er in Burum ooit nog straten bijgebouwd worden, maar daarvoor stel ik dit bord graag beschikbaar,’ zei Dillema. In Amsterdam is er ook een straat naar haar vernoemd, wat volgens Foeke Dillema aangaf dat de sportieve prestaties van zijn tante eindelijk de erkenning kregen die zij verdienden. De prestaties van Foekje Dillema blijven de gemoederen bezighouden. Zo zal er tijdens een bloemencorso in het midden van het land een complete wagen van meer dan tien meter lang in het teken staan van Foekje Dillema. Hiervoor worden duizenden bloemen gebruikt. De tentoonstelling in de oudheidkamer is te zien tot eind oktober van dit jaar.