Adventurepark Waddenfun geopend in Wehe den Hoorn

0
258
Waddenfun-1

Van koeienstal naar spectaculair klimpark

WEHE-DEN-HOORN – Er zijn te weinig indoor activiteiten in de omgeving van Wehe-den -Hoorn, vonden Siegrid Hekma en Ron en Maureen Claassen. De drie besloten de stoute schoenen aan te trekken en zelf een klimpark te beginnen. De plannen begonnen klein, het moest een bescheiden park worden. Al snel werden de drie enthousiast en zijn die plannen ietsje aangepast. Ondertussen is het grootste indoor klimpark van Noord-Nederland een feit: ‘Adventurepark Waddenfun’. Afgelopen vrijdag opende Waddenfun voor het eerst haar deuren.

Het klimpark is echt iets bijzonders. De veelal hergebruikte materialen zorgen voor een rustieke sfeer. “We hebben veel gerecyclede materialen gebruikt”, vertelt Maureen. “Die ornamenten daar waren bijvoorbeeld decorstukken van een opera. En zie je die vloer? Die hebben we op de kop gelegd, omdat we juist de onderkant zo mooi vonden.” Niet alleen de binnenkant van het park ziet er goed uit, maar er is ook een link met de omgeving gelegd. Een groot raam zorgt voor een prachtig uitzicht over de velden met koolzaad. “We wilden echt interactie met de omgeving in het park. Zo kun je tegelijkertijd genieten van het Hogeland.”

Het leuke aan het park is dat je zowel met als zonder klimervaring een geweldige dag kunt beleven. Jong en oud kunnen er terecht. Siegrid: “We hebben laatst een testdag gehad. Toen hebben we vrienden en familie uitgenodigd en wat mensen uit de omgeving. De jongste die tot nu toe geklommen heeft, is 3 jaar. De oudste 82.” Het leukste vinden de dames het sociale aspect dat het klimmen met zich mee brengt. “Mensen helpen elkaar en geven elkaar tips. Ook is het voor veel mensen echt een strijd met zichzelf. Durf ik dit? Zo was er een man van 73 en hij klom maar door. Zijn vrouw was heel trots op hem. Ze had nooit gedacht dat hij dat durfde.”

Er kan op drie verschillende niveaus geklommen worden. Er zijn meer dan 45 bruggen en het park telt meer dan 300 meter zipline. Bijzonder is dat het ook geschikt is voor speciale doelgroepen, zoals bijvoorbeeld kinderen met gedragsproblemen. Maureen: “Wij zijn zelf werkzaam in dat veld en we merken dat in veel parken kinderen met gedragsproblemen niet zijn toegestaan, omdat het te gevaarlijk is. Voor deze doelgroepen hebben we een speciale route. Geheel veilig, er kan niets gebeuren.”

De passie voor het klimmen van de oprichters is al in hun jeugd ontstaan. Altijd klommen ze al in de schuur, tot in de hoge balken aan toe. Daar werden dan hutten gebouwd. Zoiets zagen ze in het begin ook voor zich voor het eigen klimpark. Siegrid: “Onze plannen waren vrij eenvoudig. Een paar touwen ophangen, zoiets. Maar dat mag tegenwoordig niet meer, het moet aan veel veiligheidseisen voldoen.” En dat hebben ze geweten. De strenge veiligheidseisen waren wel het minste probleem, vooral met het verkrijgen van een vergunning is veel tijd verloren gegaan. Maureen: “We dachten dat we binnen een jaar wel alles klaar zouden hebben.” Die tijd bleek alleen al nodig om de vergunningen binnen te krijgen.

Ook Siegrid vond het ontzettend lang duren voordat ze de ‘go’ van de gemeente kregen. “Iedereen was wel heel positief over de plannen. Daarom was het extra frustrerend dat het zo lang duurde. Je kunt de bouwer daardoor ook nog niet de ‘go’ geven om te starten met de voorbereidingen. Dat viel ons wel een beetje tegen. Het zuigt je leeg, je moet steeds opnieuw mensen overtuigen. Nu willen wij echt los!”

“Het is een project waar we ontzettend veel mee kunnen”, aldus Siegrid. “We kunnen lijntjes uitgooien naar buiten. Het nieuwe park komt zeker ten goede aan de omgeving, daar is iedereen het wel over eens. Elk jaar komen er hordes toeristen naar het Lauwersmeer gebied. Je zult maar een slechte zomer hebben en je camping zit vol”, zegt Maureen. Behalve klimmen, organiseert Waddenfun ook nog andere activiteiten. Het is mogelijk om een GPS tocht te volgen en ook staat onder andere boogschieten op het programma.

Al met al hebben Siegrid, Ron en Maureen nu twee jaar aan het park gewerkt, hoog tijd om de deuren open te gooien. De laatste dingetjes worden nog snel gedaan. Siegrid: “We hebben ontzettend veel zelf gedaan. Zo hebben we laatst voor het eerst een gietvloer gestort. Dan kijken we een filmpje op youtube en doen we het zelf. Je moet ook wel, want als je overal hulp voor inschakelt is het niet te doen op financieel gebied.” Het harde werk voor de ondernemers wordt in ieder geval beloond. De eerste reserveringen zijn binnen en de zomer – met alle toeristen – staat voor de deur. Benieuwd naar het nieuwe Adventurepark? Kijk dan op www.waddenfun.nl