Molenbiotoop Zuurdijk klaar

0
146
DSK_STRK-p23.pdf - Adobe Acrobat Pro

ZUURDIJK – Afgelopen zaterdag werd in Zuurdijk feestelijk gevierd dat de molenbiotoop klaar is. De molenbiotoop bestaat uit een aantal cirkels om de molen, die ervoor moeten zorgen dat deze goed blijft draaien. Zo zijn de afgelopen tijd meerdere bomen gekapt, die voorkwamen dat de wind bij de molen kwam. In het Groninger molenweekend werd dit feestelijk afgesloten. Helaas viel het aantal bezoekers wat tegen.

Bij de molen staat molenaar Jan Gramsbergen. Hij vertelt over de geschiedenis ervan. “Toen deze molen gebouwd is, stonden de bomen hier nog niet. Toen jaren later in 1858 de molen helemaal afbrandde is besloten om hem hoger te maken. Toen is ook de stenen onderbouw erbij gekomen. Later, in 1967 is de molen gerestaureerd en toen is besloten er nog een meter bij op te doen. Dat kon natuurlijk niet altijd zo door gaan.”

Doordat de bomen in de omgeving steeds hoger groeiden, ving de molen steeds minder wind. “Een aantal jaren geleden zijn we bij elkaar gaan zitten en hebben we gekeken wat we konden doen. We besloten dat het beter was om een aantal hoge bomen te kappen. Alleen was daarvoor wel € 20.000,- nodig. Dit hebben we bij elkaar gekregen met allemaal giften.” Uiteindelijk hielpen diverse vrijwilligers mee om de bomen weg te halen.