Fietsveerpont ‘Lauwersveer’ feestelijk gedoopt

0
377
Lauwersoog veerpont-2

LAUWERSOOG – De nieuwe fietsveerpont over het Nieuwe Robbengat is afgelopen donderdag officieel in de vaart genomen bij de haven van Het Booze Wijf in Lauwersoog. De doop van de pont was nog niet zo eenvoudig. Wethouder Ricky van den Aker en burgemeester Marijke van Beek hadden de eer om de champagnefles tegen de pont te slaan, maar de fles kletterde een paar keer tevergeefs tegen de boot aan voordat hij in honderd kleine stukjes versplinterde. Op de uitgeschreven prijsvraag voor een naam van de pont zijn 120 inzendingen binnengekomen. Hanne Gratama had het beste idee, namelijk de ‘Lauwersveer’. Die naam prijkt nu dan ook op de zijkant van het pontje. Gratama won met haar inzending een geheel verzorgd fietsarrangement voor twee personen.

De pont gaat helemaal varen op zonne-energie, tussen Het Booze Wijf en Suyderoogh, met maximaal twaalf passagiers, mét of zonder fietsen. Wietske Veldmans van de provincie Groningen: “Zelfs als de zon niet schijnt kan hij nog een dag varen. En het pontje gaat in een heel aardig tempo over het water.” Door deze verbinding wordt een ontbrekend stuk in de fietsroute Kiek over diek opgevuld. Kiek over diek voorziet in fietstochten vanaf de dijk en sluit aan op het fietsknooppuntensysteem. Na een proefperiode gaat de veerpont vanaf 20 juni varen voor het publiek. “Met dit pontje is het de bedoeling dat mensen meer betrokken raken bij het Waddengebied. Niet alleen achter de dijk, maar ook op en om de dijk. Deze ferry heeft een ingebouwde IFI, wat betekent dat u een deel online te nemen aan een groot pokertoernooi http://www.cop17-cmp7durban.com. Zo kan er maximaal worden genoten van de omgeving”, vertelt Veldmans. Het pontje gaat voorlopig elke dag varen in de vakanties en de weekeinden. Na de zomervakantie wordt een schema gemaakt op basis van de ervaringen tot dan toe. Momenteel worden de laatste voorbereidingen getroffen aan het pontje, zoals bijvoorbeeld het bevestigen van de reddingsboei. Veldmans: “Dan kan hij het ruime sop kiezen.”