Minikul week 24

0
104

Twee waarheden die lange tijd als een koe(!) vaststonden: ‘Melk is goed voor elk’. Nog eentje: ‘Sport Staalt Spieren.’ (SSS). Maar ís dat eigenlijk wel zo? Een halve eeuw geleden had je allerlei campagnes om vooral het drinken van melk bij kinderen te bevorderen. ‘Twee glazen per dag daar krijg je stevige botten van!’luidde het credo. Anno nu wordt de gezondheid van melk wat in twijfel getrokken. Wetenschappers hebben uitgevogeld dat in Nederland en Zweden, waar veel melk wordt gedronken, méér botbreuken voorkomen dan in China en Japan, niet bepaald melkdrinkende naties. In Nederland en Zweden schijnen 20 op de 10.000 inwoners een heupfractuur te krijgen, terwijl in China en Japan dat 9 op de tienduizend zijn. Ik bedoel maar. Het kan overigens best zo zijn, dat er over een tijdje weer een nieuw onderzoek wereldkundig wordt gemaakt, waaruit opnieuw andere conclusies getrokken kunnen worden. Vergeet niet dat ook (en vooral?) in wetenschapskringen de macht van de producenten groter is, dan je denkt….

Met ‘Sport Staalt Spieren’ is ook wat loos, althans met de stelling dat sporten goed is voor je weerstand. Algemeen bekend is, dat meer of minder ontvankelijk zijn voor ziektes als verkoudheid en griep te maken heeft met te weinig sporten. Dat blijkt opnieuw uit een recent wetenschappelijk onderzoek van een hoogleraar interne geneeskunde aan de Leidse Universiteit. “Regelmatig bewegen helpt om ziekteverwekkers te bestrijden,” zegt deze professor. “Maar,” zo relativeert hij deze stelling, “die betere weerstand heeft niet alleen met het immuunsysteem te maken.” Zijn theorie luidt, dat sporten veel bewegende immuun cellen uit hun schuilplaats haalt en dat die cellen sneller door het lichaam gaan bewegen. Zo zou een scherpe controle op ‘binnendringers’ ontstaan. Vast staat ook, dat door te bewegen veel lichaamsfuncties verbeteren wat net kan uitmaken, of je ziek wordt of niet. Aanvullend echter concluderen Britse wetenschappers ook, dat wie sport, niet moet doorslaan: Mensen die meer dan 7 tot 10 uur per week aan duursport doen, zijn namelijk twee keer zo vaak verkouden dan degenen, die 3 tot 6 uur per week sporten. Want fanatiek sporten verhoogt de hoeveelheid stresshormonen in je bloed. En die onderdrukken op hun beurt het immuunsysteem.

Míjn lekenconclusie? Overdaad schaadt. Bij het drinken van melk. Bij sporten. Ach, bij alles.

Henk Hendriks