Coby Poelman uit Aduard geeft negende boek uit

0
183
Aduard Coby-1

“Mijn moeder droeg tijdens het koken en afwassen altijd al gedichten voor”

ADUARD – De schrijfsels van Coby Poelman zijn humoristisch, vrolijk en ontroerend. Deze week komt haar negende boek uit, ‘de Voordracht’. Met opzet noemt ze haar boek geen dichtbundel, het is een verzameling van haar voordrachten. Niet te zwaar, bedoelt voor een stukje ontspanning. “Ik ben een vrolijk mens en dat straal ik ook uit tijdens mijn voordrachten”, vertelt Coby Poelman uit Aduard. Ze schrijft gedichten en treedt regelmatig op, voornamelijk bij vrouwenverenigingen en bejaardentehuizen. “Het is zo ontzettend leuk, je ziet ze genieten.”

Voor haar gedichten laat Poelman zicht inspireren door de omgeving. Zo schrijft de Groningse over Noordpolderzijl, Lauwersoog en natuurlijk haar woonplaats Aduard. Bijzonder zijn haar ‘dierdichten’. “Het tijdschrift Terdege deed ooit een oproep voor die vorm van dichten. Er moet een plaats in voorkomen en het moet over een dier gaan die iets doet wat mensen ook kunnen doen”, vertelt Coby. Zo toog ze aan het dichten over de Leeuwenbank in de Abdijkerk in Aduard. Een ander dierdicht is gewijd aan de Wielrijders in Opende, een muziekkorps dat optreedt vanaf de fiets. “Het gaat over een kater die de show steelt. Hij wil meeblazen in het korps, in Japan, alleen er is geen fiets in kattenformaat.”

De voordrachten van Coby Poelman zijn vrolijk, als ze vertelt droom je weg bij haar gedichten, het werkt zowaar ontspannend. Het voordragen heeft ze niet van een vreemde, ook haar moeder mocht graag vertellen. “Tijdens het koken en het afwassen droeg zij al gedichten voor. Dat deed ze met een mooie intonatie, ze had er echt gevoel voor. Zelfs in de eindfase van haar leven, toen ze in de Woonhaven woonde, was zij voor haar medebewoners een lichtpuntje wanneer zij opstond uit haar stoel en een voordracht ten gehore bracht. Daar zeiden ze heel vaak: ‘mevrouw, doe nog es dat gedicht van die haan.’ Ze zat dan helemaal in haar rol, ging staan en dan volgde er weer een voordracht.”

Eerder schreef Coby al twee kinderboekjes en een aantal bundels met geloofsgedichten. “Die zijn aanmerkelijk serieuzer”, vertelt Coby. “Er zit ook wel wat humor in, het zijn blijde geloofsgedichten.” Nu dus een voordracht. De naam dichtbundel omzeilt ze handig, aangezien deze niet altijd zo in trek zijn. “Het is een lichte bundel, puur ontspanning. Ook is het wel iets voor de wachtkamer van de dokter. Dan kunnen mensen even niet denken aan hun kwaal.”

Benieuwd naar de Voordracht? Mail naar cobytjeert@live.nl of bel 06-20182396. Het boek komt ook bij Godert Walter in de boekhandel te liggen.