Dierenverzorgster zoekt chauffeur

0
151
Zuidhorn Tineke-1

“Tineke hoort hier”

ZUIDHORN – Tineke Kleiker (38) werkt al vijftien jaar met veel plezier bij dierenpension De Hoogehoeve in Zuidhorn. Juist nu ze haar jubileumjaar bereikt, komt haar werkplek onder druk te staan. Tineke woont in de Lindehoeve in Tolbert in een speciale woonvorm en rijdt vier dagen per week met een busje naar het dierenpension. Door regeringsmaatregelen zijn haar middelen voor vervoer gehalveerd en mag ze per dag nog maar vijf kilometer rijden met het busje. Als er geen oplossing voor het probleem wordt gevonden, raakt Tineke haar werkplek kwijt. Daarom een dringende oproep: wie helpt Tineke naar haar werk?

Eigenaresse van het dierenpension Joke Schriemer herinnert zich nog goed toen Tineke er net kwam werken. Een onzeker, teruggetrokken meisje. Door een eerdere slechte werkervaring moest Tineke echt even op gang komen. “En moet je nu eens zien hoe ze hier rondloopt”, zegt Joke. “Ze heeft zelfvertrouwen en neemt echt de leiding. Tineke hoort hier.”

Dat vindt ook Marcel Del-Bo, leidinggevende bij de Lindehoeve. “Deze werkplek is heel belangrijk voor Tineke. Het past bij haar, het is een hele bijzondere plek.” Joke vult aan: “Een aantal jaren geleden werd een leuke, passende werkplek door de overheid gepromoot. Nu draaien ze dat terug. Dat is wel heel wrang.” Bij de werkplek voor Tineke draait het vooral om participatie. Ze is bezig, voelt zich nuttig en is onder de mensen. Ze is juist een schoolvoorbeeld waarbij dit is geslaagd. Zonder vrees stapt ze tussen de blaffende honden door. Een grote Deense Dog gaat aan de riem. Tineke is niet bang en zichtbaar in haar element.

Of Tineke geniet van haar werk? “Natuurlijk”, zegt ze. Over die vraag is uitwijding niet nodig. Kort en bondig beantwoord ze de vragen. Tineke loopt snel en is een harde werker. “Ik help vooral mee bij de honden en de katten.” Eigenlijk doet ze alles, van voeren tot hokken schoonmaken. Op de vraag of ze wel eens last heeft van het geblaf, schudt ze onverstoorbaar haar hoofd. “Neuh.”

Over een mogelijke oplossing is in de Lindehoeve uitvoerig gesproken. “We hebben alle mogelijkheden afgewogen. Kan ze gaan fietsen of misschien met het openbaarvervoer”, zegt Marcel. Die opties zijn voor Tineke geen echte mogelijkheden. Nu wordt er gehoopt op iemand die Tineke mee kan nemen in de auto, misschien iemand die in de buurt werkt. Per dag staat daar een kleine vergoeding tegenover van ongeveer €6,50. Marcel: “Veel mensen beseffen nog niet hoe de situatie tegenwoordig is in Nederland. Er worden maatregelen aangekondigd door de regering, maar bij Tineke zie je maar weet wat voor grote impact dit kan hebben. We moeten met z’n allen naar een oplossing zoeken. Eigenlijk net als iedereen in Nederland.”

In juni hoopt iedereen dat er toch echt een oplossing ligt. Joke: “We hebben ook burgemeester Bert Swart van Zuidhorn geschreven, met het verzoek of hij ook aandacht aan de situatie wil schenken. Als we meer weten over een mogelijke oplossing willen we graag een receptie voor Tineke organiseren. Ze is immers al vijftien jaar in dienst. En hopelijk blijft ze nog even.”

Wilt u Tineke een dag of meer dagen per week halen en/of brengen van Tolbert naar Zuidhorn? Neem dan contact op met Jannie Smit van de Lindehoeve. Tel: 0594-850460.