Jan Ellens

0
1000
DSK_STRK-p05.pdf - Adobe Acrobat Pro

Voorzitter Stichting Dorpshuis Soltketen Kommerzijl

“In 2009 deed het toenmalige bestuur van de stichting een oproep in het dorp. Het was een noodkreet. Het dorpshuis was zodanig in verval, dat er nodig wat moest gebeuren. Ze zochten hulp in het dorp om alles weer goed op poten te zetten. Zelf ben ik toen in het bestuur gegaan. Nadat we een plan hadden opgesteld met wat er moest gebeuren en we via fondsen geld hebben binnengehaald kon vorig jaar in week 20 de verbouwing beginnen. Vlak voor de feestdagen was het openingsfeest. We hebben een hoop aangepakt. Er zijn kunststof kozijn geplaatst met dubbel glas, de klokkenstoel is gerepareerd, de binnenzijde is geverfd, het sanitair vernieuwd en het interieur vernieuwd met onder andere een nieuwe vergadertafel en stoelen. Ja, we hebben toch nog steeds wel een wensenlijstje over. In 2015 hebben we weer recht op subsidie van de gemeente en dan zijn er nog een aantal dingen zoals het fietsenhok en de bestrating rondom die we willen aanpakken. We hebben een grote fase afgerond, maar we zijn nog niet helemaal klaar.

Het dorpshuis speelt best een belangrijke rol in het dorp. Een heel stuk sociaal en leefbaarheid zou zijn weggevallen zonder dorpshuis. Vooral de verenigingen maken veel gebruik ervan. We hebben een schietvereniging, kaartvereniging, volleybalclub, sjoelclub en toneel. Zou het dorpshuis wegvallen, dan zou bijvoorbeeld ook de volleybalclub uit elkaar vallen, die nu nog de zaal gebruikt. Ook de school maakt gebruik van de zaal voor gym en van het dorpshuis voor uitvoeringen bijvoorbeeld. Er zit ook nog een aula in het gebouw voor de begrafenisvereniging en bijvoorbeeld Aktie ’68, dorpsbelangen, vergadert hier regelmatig.

Het dorpshuis wordt verpacht aan beheerders, dezelfde mensen die de kroeg uitbaten en dat gaat goed. Zo hebben wij inkomsten aan pacht en natuurlijk zaalhuur en kunnen we ons goed redden. Daarnaast is er veel steun uit de dorpsgemeenschap. Niet alleen in alle vrijwilligersuren bij het verwezenlijken van de plannen afgelopen jaar, maar ook met dank aan de donateursvereniging die is opgericht. Een aantal bewoners schenkt een jaarlijkse bijdrage, om het potje weer te vullen en ook te zorgen dat deze nu ook gevuld blijft.”