Johannes Looijenga

0
195165
Johannes Looijenga -man met de hamer

Blubbering Tytsjerk

‘Aankomende zaterdag viert Blubbering Tytsjerk haar eerste lustrum en daarom is er behalve gemotoriseerd spektakel dit jaar ook een ander spektakel te zien: Het allereerste WK Modderbak lopen! In de pauze van het evenement gaan verscheidene mannen én vrouwen de modderbak in. Zij moeten daarbij vijftig meter afleggen, en elkaar hinderen is daarbij toegestaan. Wie het eerst aan de andere kant van de bak is wordt de eerste wereldkampioen Modderbak lopen. Maar natuurlijk is het de bezoeker van Blubbering Tytsjerk ook om andere zaken te doen. Meer dan honderd mannen en vrouwen doen mee met het Blubbering. ‘s Ochtends om 10.00 uur begint het. De auto’s nemen een aanloop van 50 meter waarna zij in een modderbak van 50 meter zo ver mogelijk moeten zien te komen. We beginnen met een laag van 30 centimeter modder, gedurende de dag komt er steeds meer blubber bij. Het wordt voor de deelnemers dus steeds zwaarder om met hun voertuig vooruit te komen. Zowel de toeschouwers als deelnemers komen gegarandeerd met drek om de oren thuis. Er wordt gestart in vier verschillende klassen; de Standaardklasse, de 4×4 klasse, Specials Klasse en de Grand 4×4 klasse. Meer dan vijf jaar geleden ben ik, samen met drie vrienden, begonnen met het evenement. Sindsdien groeit ieder jaar het deelnemersaantal en het aantal bezoekers. Ik denk dat we inmiddels wel kunnen zeggen dat Blubbering hét evenement van Tytsjerk aan het worden is. En daar zijn we best een beetje trots op. Dat hebben we ook met name te danken aan de vele vrijwilligers en sponsoren. Zowat het hele bedrijfsleven uit Tytsjerk en omgeving helpt mee om van het evenement een succes te maken. Blubbering Tytsjerk is een dag voor het hele gezin. Iedereen, jong en oud, geniet van het spektakel in de blubber. Als het zo blijft dan hopen wij nog vele jaren dit unieke evenement in Tytsjerk te kunnen organiseren.’