Opening boogschuttersterrein tevens try out voor groter evenement

0
106
SURHUISTERVEEN - boogschuttersgilde

SURHUISTERVEEN – Onder grote belangstelling werd zaterdag het nieuwe terrein van boogschuttersgilde Fryskewâld bezocht. Er kwamen meer dan duizend bezoekers naar Surhuisterveen, waar het nieuwe terrein feestelijk werd geopend door wethouder Marten van der Veen, die speciaal voor de gelegenheid gedost was in middeleeuwse kledij. Hij nam een pijl met boog ter hande en schoot als opening op een ballon. Op het terrein van de boogschuttersgilde was ook een middeleeuwse markt opgezet met middeleeuws kampement waar mensen konden zien hoe men 800 jaar geleden leefde. Het evenement was naast een openingsevenement ook bedoeld als try out voor een evenement dat het boogschuttersgilde volgend jaar wil organiseren. In 2014 is het 800 jaar geleden dat Surhuizum in de geschriften werd genoemd. In dat jaar werd Surhuizum namelijk bezocht door Olivier van Keulen. Deze deed een oproep aan een grote massa Friezen. Surhuizum was toen een plaats van aanzien, en werd door de toenmalige paus uit gekozen om bezocht te worden. Hier werden de Friezen aangespoord om mee te doen aan de vijfde kruistochten. Volgens de verhalen gebeurde er toen een groot wonder in Surhuizum tijdens de prediking van de paus. Er ontstond een groot kuis in de hemel. De Friezen zagen dit als een wonder van God en waren dan ook helemaal overtuigd dat men het Heilige land moest gaan bevrijden. Zo voerden 80 schepen vol met Friezen naar Jeruzalem. Fryskewâld wil hier graag aandacht aan besteden door een groots middeleeuws festijn waarbij zij hopen op medewerking van het plaatselijk belang van Surhuizum en Surhuisterveen en de gemeente.