School Visvliet gaat laatste maand in

0
123
visvliet school

Leerlingen bedenken nieuwe functie schoolgebouw

VISVLIET/ZUIDHORN – Tranen waren er vorig jaar, toen bekend werd dat de school in Visvliet zou sluiten. Daar zou het niet bij blijven. Enkele weken later werd de school bezet door boze ouders en dorpsbewoners. Ze lieten merken zich niet zomaar gewonnen te geven. Inmiddels is het besluit onomkeerbaar en gaat begin volgende maand voor het laatst de schoolbel. Om het gebouw te behouden maakten leerlingen een maquette met daarin toekomstplannen voor het gebouw. Wethouder Bert Nederveen mocht hem in ontvangst nemen.

De kinderstemmetje zijn vrijdagmorgen duidelijk te horen in het gemeentehuis van Zuidhorn. Midden in de raadszaal ligt een grote maquette, met daarin ruimte voor allerlei nieuwe bedrijfjes. Het is een project van de leerlingen, die langzaam naar de sluiting van de school toewerken. Vol enthousiasme vertellen ze wat er met het gebouw moet gebeuren. “Hier kun je straks therapeutisch dansen en daar komt een kunstenares. Het wordt een kuuroord,” vertelt Thomas. “Voor iedereen is er al een plekje. Zijn – hij wijst naar één van zijn klasgenoten – oma is masseur, die krijgt hier ook een plekje.”

De wethouder neemt uitgebreid de tijd voor de kinderen. Goed luistert hij naar de verhalen, maar stelt af en toe ook vragen. “Is dat lokaal 1D?” vraagt hij terwijl naar een logootje met daarop de tekst ‘1D’ wijst? De meiden moeten lachen. “Neeeee,” roepen ze. “Dat is voor One Direction. Daar zijn we fan van.” De stoere jongens schudden hun hoofd. Zij zijn nog niet echt te porren voor de boyband, die nu misschien wel populairder is dan de Backstreet Boys enkele jaren geleden.

De wethouder vertelt de leerlingen dat hij de maquette laat staan tot de komende raadsvergadering. Hij wil de raadsleden laten zien wat de leerlingen gemaakt hebben. “Wij hopen op een creatieve invulling van het huidige schoolgebouw,” vertelt hij. “Deze kinderen hebben laten zien dat er van alles mogelijk is.” Wat er definitief met het gebouw gaat gebeuren, weet hij nog niet. Uiteindelijk zal het in de verkoop komen, maar dat is pas nadat de leerlingen het verlaten hebben. “Er zijn verschillende partijen geïnteresseerd, maar als er meer mensen zijn, dan kunnen zij zich melden. Concreet zijn er nog geen plannen. Dat is ook lastig, omdat de school samen met het dorpshuis één gebouw vormt.” De wethouder denkt erover de sportzaal bij het dorpshuis te voegen.

In de school zelf wordt ook naar de sluiting toegewerkt. “We hebben heel lang normaal kunnen doorgaan, maar op een gegeven moment ontkom je er niet aan,” vertelt directrice Heleen van Steijn. “Na de meivakantie wisten we dat we nog acht weken hadden en dan ga je toch aftellen. Het schoolgebouw is van de gemeente, maar wat erin staat is van Penta Primair. Dat gaat straks naar allerlei andere scholen.” De leerlingen merken dit ook, omdat er zo nu en dan een verhuizer door het gebouw loopt. “We praten er veel over met de kinderen. Wat organisatorisch moeten gebeuren, proberen we bij hu weg te houden. Het voelt heel raar. Af en toe belt een collega en die zegt dat ik op Sinterklaas lijk,” lacht ze. “Maar de serieuze kant is dat er over zes weken geen kinderen meer zijn. Het is dan allemaal weg.” Voor de docenten kon binnen de een nieuw plekje worden gevonden. Een deel gaat mee naar de fusieschool in Grijpskerk.

De komende weken zullen voor de school in het teken van afscheid staan. “Normaal gaan we alleen met groep 8 op kamp. Dit jaar doen we dat met de hele school. Zo willen we dit tijdperk met z’n allen afsluiten. We gaan daarom ook samen op de foto en hebben een groot eindfeest. Op die dag kunnen ook oud-leerlingen en dorpsbewoners langskomen. We sluiten de dag af met een barbecue.”