VoetbalVereniging Niekerk is haar zondagspeeltje kwijt

0
125
DSK_STRK-p25.pdf - Adobe Acrobat Pro

"Wij zagen het ook al gebeuren bij andere zondagclubs"

NIEKERK – Vorig jaar was heel Niekerk (inclusief Oldekerk en Faan) in de wolken na de promotie van het zondagelftal naar de Derde Klasse. Dit na een wonderbaarlijke wedstrijd tegen Franeker. Voetbal Vereniging Niekerk heeft er vijftig jaar op moeten wachten. Het feest duurde niet lang. De ploeg kon het niet bolwerken in de hogere afdeling. Spelerstekort bracht het rood-witte vlaggenschip in grote problemen, wat uiteindelijk leidde tot het opdoeken van het zondagelftal.

"Het is een hard gelag en in het begin had ik er ook wel moeite mee", bekent voorzitter Pieter van der Donk. die al 11 jaar voorzitter is en al eerder te kennen heeft gegeven te stoppen als voorzitter. "Niekerk is van oorsprong een zondagclub. Bij de oprichting in 1945 bestond het zondagvoetbal al. Pas tien jaar later kwam de zaterdagafdeling (na het opheffen van de Christelijke Voetbalvereniging Oldekerk). Niekerk heeft 45 jaar geleden ook in de derde klasse gespeeld". Het waren de glorietijden van de club. Met vermaarde tegenstanders als Roden en Buitenpost. Niekerk kwam drie seizoenen uit in de Derde Klasse.  "Mijn vader speelde toen nog in het eerste. Ik heb later zelf nog in de hoofdmacht gespeeld. Het was dan ook een emotioneel moment, op 1 mei, toen we definitief de beslissing genomen hebben. Je moet ook relativeren. Het heeft meerdere oorzaken. Spelers die afhaakten door studie, langdurige blessures, ZZP-ers. Het heeft niks met de prestaties te maken. In de opbouw naar de derde klasse waren we al mager bezet. Vorig jaar oktober kwamen er al signalen van te weinig spelers.  Dan bekruipt je wat. We hebben met iedere speler gesproken. Ook het tweede zondagelftal was structureel aan de krappe kant. We hadden het geluk met A-junioren achter de hand, anders hadden ze de competitie niet eens kunnen uitspelen. En wat het eerste betreft. Na de promotie maakten twee spelers bekend te vertrekken. De slechte resultaten hadden hier geen enkele invloed op. Het komt puur door omstandigheden. De jongens wilden ook alles geven, om niet te degraderen. Al speelde het wel in de hoofdjes mee. De spelers zelf hebben nog geprobeerd om spelers van buitenaf aan te trekken. Kijk, het zondagprobleem speelt niet alleen bij Niekerk. Ook Zuidhorn en Marum (ook hier is het zondagvoetbal opgeheven) hebben ermee te maken. Dit is een trend. In 2008 hebben we een enquête gehouden onder de leden. Er was destijds een beleving richting zaterdag. Maar 85 procent van de leden wilde prestatievoetbal op zaterdag en zondag houden. We hadden toen al wel een voorgevoel. Het mooie is dat de spelers wel bij de vereniging blijven. Negen spelers zijn overgestapt naar de zaterdag. Er zijn enkele spelers, waaronder Jeroen Beerlings, benaderd door andere verenigingen, waarbij ook met geld gelokt is, maar ze blijven Niekerk trouw. Niekerk blijft een gezonde vereniging. We zijn nog altijd groeiende. Binnenkort wordt het 400ste lid in de bloemen gezet. Uniek is ook het aantal jeugdteams: vijftien. Overigens wordt er geen streep door het zondagvoetbal gehaald. Het recreatieve voetbal gaat gewoon door en in de toekomst blijven wij open staan voor prestatief voetbal. Er blijven nog twee seniorenteams over ( op zondag). Zaterdag kent drie teams. Mogelijk vier in het seizoen 2014/2015. Trainer Sjoerd Visser heeft zijn contract verlengd bij de zaterdag. Het wordt zijn zesde seizoen. Sjoerd heeft het zondagelftal – drie seizoenen voorafgaand aan zijn overstap naar de zaterdag – groot gemaakt. Het zaterdagelftal speelt vijfde klasse en eindigde in de onderste regionen. We hadden dit jaar een zware, Friese klasse. Het is een jong team. Volgend seizoen moeten we in de middenmoot kunnen eindigen en minimaal een periode pakken. De samenvoeging van de zondagspelers heeft ook een positieve kant. Niekerk wordt er sterker ( wij krijgen een betere elftalbezetting) door. Voor het publiek zal het wennen worden. De wedstrijden  werden altijd druk bezocht. Zij zullen nu een andere zondagmiddagbesteding moeten zoeken".