Voortbestaan Vereniging voor Volksvermaken Ulrum wordt met de jaren moeilijker

0
144
DSK_STRK-p11.pdf - Adobe Acrobat Pro

75 jarig bestaan

ULRUM – Onlangs organiseerde de Vereniging voor Volksvermaken (VVV) Ulrum een feestavond, want er was wat te vieren. Dit jaar bestaat de vereniging 75 jaar en daarmee beschikt zij over een rijke historie. Helaas wel eentje die afkalvend is, want het voortbestaan van deze club wordt met de jaren moeilijker. ‘Niet meer van deze tijd’ en ‘moeilijk om de jeugd mee te krijgen’, klinkt het vanuit het bestuur. Desondanks laten ze zich niet klein krijgen. “Als je ermee ophoudt, dan komt het ook niet weer.”

Harm Willem Tuin, Feddy van der Veer, Jozefien Knol, Coby Zijlstra, Bert Bakker en Eicko Swijghuizen vormen een goed functionerend bestuur. Helaas is laatste lid Aries van der Heijden verhindert, maar de aanwezigen kunnen hun mannetje goed staan. Ze zijn bijna allemaal al tientallen jaren verbonden aan de VVV Ulrum. Alleen voorzitter Coby vormt een uitzondering hierop. Speciaal voor haar speech op de feestavond dook ze in de geschiedenis van de vereniging. “De VVV is opgericht naar aanleiding van het geboortefeest van Prinses Beatrix. Een speciaal comité organiseerde dit en besloot door te gaan en festiviteiten op te zetten voor algemeen Oranjegezinde feestdagen”, vertelt ze. De feestavond met toneel die jaarlijks vanaf het eerste begin werd georganiseerd, is twee jaar geleden uiteindelijk ter ziele gegaan.

“Eigenlijk zijn we wat meer overgegaan op de sport”, beaamt Feddy, nadat de club vertelt over de activiteiten die zij tegenwoordig organiseert; namelijk de Ollerommer fietstocht en de jeu-de-boules-toernooi in de feestweek. “Volgens mij staat dat ook in de doelstellingen”, vult Coby haar aan, “dat de vereniging zich richt op oranje en sport.” Jarenlang was de vereniging dan ook eigenaar van het sportpark en de skeelerbaan in het dorp, iets wat deze voorzitter toch wel het “grootste wapenfeit” van de vereniging noemt. “Voordat de VVV het sportpark aanlegde, was er geen voetbal op zondag, maar hier was wel een grote vraag naar. Door de velden weer beschikbaar te stellen aan Zeester, konden we ons als vereniging goed bedruipen. Toen het sportpark werd verkocht aan de gemeente, was dan ook wel de voorwaarde dat er op zondag gevoetbald kon worden.” “En dat het hek in stand zou blijven”, vult Eiko aan. “Want dat hek is een herinnering aan de VVV.” Harm Willem weet nog goed hoe er geld werd ingezameld voor de aankoop destijds. “Met een verloting. En de prijs was een paard.”

In de loop der jaren is het niet makkelijker geworden voor de VVV. “Of de VVV nog belangrijk is voor het dorp? Ik denk dat het terugloopt”, zegt Feddy eerlijk. “De jeugd trek je niet meer”, vult Jozefien aan. “Ja, dat is jammer, maar je houdt het niet tegen.” En zo zag de VVV niet alleen de feestavond, maar ook de talloze avonden met sprekers en de skeelerwedstrijd ter ziele gaan. “Zolang de dingen die we nu organiseren goed bezocht worden, zullen wij wel voortbestaan”, zegt Coby. “Maar het is toch niet meer zo van deze tijd”, voegt ze er nuchter aan toe. “Als je ermee ophoudt, dan komt het niet weer.” En dus zetten ze door. Een straf is het niet. “Het is altijd heel gezellig. Zodra we wat moeten organiseren komen we bij elkaar. En is het niet altijd even zinvol, dan doen we het voor onszelf”, zegt Feddy lachend.

Op 1 augustus vindt weer het jaarlijkse jeu-de-boulestoernooi plaats, op 10 augustus is het weer tijd voor de populaire Ollerommer fietstocht. In oktober organiseert de VVV Ulrum een extra feestavond met Nul en Nix. Houd ulrumonline.nl in de gaten voor alle details.