Coureur komt met de schrik vrij na salto

0
219
TYTSJERK - blubbering

Veel belangstelling voor Blubbering Tytsjerk

TYTSJERK – Zaterdag stond Tytsjerk in het teken van het jaarlijkse Blubbering Tytsjerk. Dit evenement werd voor de vijfde keer georganiseerd en stond bol van spektakel. Op het evenement kwamen veel mensen af. ’s Middags waren er al zo’n 2000 mensen op het terrein aan de Zomerweg in Tytsjerk. Nieuw dit jaar was het Wereldkampioenschap Modderbak lopen. De organisatie hoopte hierbij op een groot deelnemersaantal, maar slechts drie jongeheren durfden de drek te trotseren. Dit was leuk om te zien, maar het grote spektakel wat verwacht werd bleef uit. Wél kwam er spektakel van de wagens die in de grote modderbak zover mogelijk probeerden te rijden. Er werd gestreden in vier klassen. Het blubbering is niet een moeilijke autosport om uit te leggen. De coureurs nemen een aanloop van ongeveer vijftig meter waarna zij in een grote modderbak terechtkomen. De kunst is dan om ondanks de blubber zover mogelijk te komen. Per klasse verschilt dit hoe makkelijk dit is. Gedurende de dag wordt de modderbak steeds verzwaard. Het publiek kreeg waar het voor gekomen was. Veel spektakel, veel modder en coureurs die er echt een show van maakten. Geregeld moesten de toeschouwers een stapje naar achteren doen om niet geraakt te worden door het rondvliegende modder. De meeste bezoekers konden het echter niet schoon houden en kwamen met moddervlekken in de kleren weer thuis. Lichte paniek was er toen één van de coureurs, Wolter Klinkien, een salto maakte en ondersteboven in de modderbak terechtkwam. Hierop bleek dat de organisatie de zaken goed voor elkaar had, want de vele vrijwilligers wisten hem zo snel als mogelijk weer uit de auto te halen, waarin hij vast bleek te zitten. Een dag later heeft de organisatie nog contact opgenomen met de coureur maar die had, behalve spierpijn, niets overgehouden aan zijn hachelijke avontuur. ‘De schrik zit ons nog flink in de benen maar we zijn enorm opgelucht met deze goede afloop,’ laat de organisatie weten op haar website.