“De blues biedt kansen in deze crisis tijd”

0
260
Lutjegast Leo en Lobke-1

Plack Midzomerfestival zet breed programma neer

LUTJEGAST/KORNHORN – Lolke en Leo, het klinkt als zo’n standaard zangduo met synthesizer en top 40-liedjes. Niets blijkt minder waar, de beide heren spelen voornamelijk de blues. En niet onverdienstelijk. Ze treden op tijdens het Plack midzomerfestival op 21 juni in Kornhorn. Plack is een festival met voor ieder wat wils. Behalve Lolke en Leo treedt ook singer songwriter Joëlle op, Grensgeval en Cantorij. Leo en Lolke, die normaal gesproken voor een wat kleiner publiek optreden – tuinfeesten en dergelijke – zijn één van de verrassingen van het festival. Leeft de blues wel een beetje in deze regio? Lolke vertelt dat dat wat tegen valt. “Maar de huidige crisis biedt kansen”, grapt hij.

Het begon allemaal drie jaar geleden, toen Lolke van der Veen en Leo Engels gevraagd werden om op te treden tijdens de winterwandeling van Plack. Ze besloten eens samen te gaan oefenen en het klikte. Op muzikaal én persoonlijk vlak. Dat eerste optreden was wel even afzien, buiten op straat in de vrieskou. Leo: “Het was -17 volgens mij. De veearts zette zelfs nog een vuurkorf bij ons neer.” Ondanks de kou beviel het samen zingen en spelen de heren goed. Neil Young, Bob Dylan, The Rolling Stones en Little Walter, het repertoire breidt zich steeds verder uit.

Optreden doen ze vooral in een wat kleinere setting, bijvoorbeeld voor familie en vrienden. “We krijgen veel positieve reacties. Maar het is vooral voor de lol. Het is niet bedoeld om de hitlijsten te bestormen”, vertelt Lolke. Hij zingt en speelt mondharmonica. De mannen hebben veel zin in het optreden in Kornhorn. “Het is een hele mooie locatie in de natuur. We hebben er veel zin in, al is het ook wel spannend. Daarom oefenen we deze weken ook wat vaker.”

Zwannie Slagter zit in de organisatie van Plack. “We verwachten zo’n drie- tot vierhonderd bezoekers. “Lolke en Leo spelen ontzettend leuk en ze komen hier bovendien uit de regio.” Maar er is meer. “Het festival wordt georganiseerd met een subsidie, daarom willen we ook een breed publiek trekken. Bovendien is de entree gratis, zodat families zich geen zorgen hoeven te maken over de entree voor alle kinderen. Heel nadrukkelijk zijn er dit jaar ook veel activiteiten voor de jeugd.” Zo hebben de twee basisscholen uit Kornhorn kunstwerken gemaakt, die ook te zien zijn op het festival. Er is een kindervoorstelling van de dames Slier. Slagter hoopt dat Joëlle Smidt ook wat jongeren van haar eigen leeftijd trekt. Om half twaalf gaat het kampvuur aan en wordt er een spannend verhaal verteld en sangria gedronken. “De zonnewende wordt echt gevierd.”

Terug naar Leo en Lolke, waarom zingen ze eigenlijk blues? Die muziek gaat immers vooral over treurige zaken. “We houden beiden erg van de muziek. Zo zingen we ook onze eigen problemen van ons af”, vertelt Lolke. Leo: “We kiezen met opzet voor de nummers die niet al te bekend zijn, anders gaan mensen vergelijken. Dan zeggen ze, het komt in de buurt. Maar dat willen we helemaal niet.”

Ondertussen krijgt hun band steeds meer vorm. En daar hoort ook een echte band naam bij. “Nu klinkt het een beetje zoiets als de lullo’s of zo”, vindt Leo. Een geschikte bandnaam kwamen ze heel toevallig tegen op een zakje met bonen ‘High Yield on Englisch Peat’. ‘Hoge opbrengst op Engels veen, toevallig verwijzend naar hun beide achternamen. “En het klinkt ook wel interessant.”

Benieuwd naar Leo en Lolke of de andere acts op het festival? Kijk dan op www.plack.nl