“Door de spanning van het moment stijgen mensen boven zichzelf uit”

0
1703
Carmina Burana koor

Mega koor en orkest zingen Westerkwartierder versie Carmina Burana

ZUIDHORN – Het is misschien wel het bekendste nummer uit de Middeleeuwen: Carmina Burana. Een Middeleeuws manuscript dat in 1803 gevonden werd in de abdij van het Duitse Beieren. Ruim 100 jaar later, om precies te zijn in 1935, werd het door de Duitser Carl Orff gecomponeerd tot een nieuw stuk, waarvan het eerste deel, het O Fortuna, het bekendst werd. Morgen en overmorgen verzorgt een gelegenheidsorkest het volledige muziekstuk in Grijpskerk en Leek. Een gastoptreden is er van de bekendste bariton van Nederland, Ernst Daniël Smid.

De zenuwen beginnen zaterdag langzaam te komen als een koor van ongeveer 50 personen oefent in het Cultureel Centrum in Zuidhorn. Het is de laatste echte koorrepetitie voor de grote uitvoering op woensdag en donderdag. Daarvoor zijn enkele maanden van werk vooraf gegaan. Gerrie Jonker van de muziekschool vertelt: “Een jaar geleden bedacht Roelf Postma dat we het stuk zouden moeten opvoeren in het Westerkwartiers. Meteen was iedereen enthousiast. Met een vertaler hebben we toen de ooit gemaakte Nederlandse versie aangepast naar het Westerkwartiers. Dat moest in twee slagen. Eerst moest er een vertaling komen en later moest die zo aangepast worden dat het ook een goede combinatie met de noten werd.”

In januari waren de audities voor het koor en een kleine maand later werd gestart. “We oefenen eens per maand, maar trekken er dan wel een hele dag voor uit. Het is heel intensief,” vertelt dirigent Jeroen Helder. Twee jaar geleden bracht hij het stuk met een aantal Groninger studenten. Hij kent de muziek dan ook door en door. “Toch is het altijd weer spannend hoe de dingen gaan vallen. Het koor is een gelegenheidskoor dat grotendeels bestaat uit mensen met ruime ervaring. Bij het orkest is dat anders. Hier zitten veel kinderen en jongeren in, dat maakt het tot een leuke combinatie.”

Volgens Jonker zit hier de uitdaging. “Voor de leerlingen is dit een enorme eervolle taak. Zij leren hiermee samenspelen in een heel groot orkest. Dat vraagt ook om discipline. Zorg bijvoorbeeld dat je op tijd bent, maar ook dat je altijd je stukken paraat hebt.” Wat het uniek maakt is dat zij Ernst Daniël Smid mogen begeleiden. Of het de kinderen heel veel doet, weet Jonker niet. “Wel is het zo dat de volwassenen hier echt naar uitkijken.”

Of het stuk helemaal bij de belevingswereld van de kinderen aansluit, weten zowel Jonker als Helder niet. “Het stuk gaat over drank, liefde en het noodlot,” zegt Helder. “Het lied gaat eigenlijk over alles wat de mens doet, maar God verboden heeft.”

Helder heeft er alle vertrouwen in dat de laatste dagen voor de optredens alles op zijn plek valt. “We hebben intensief geoefend en iedereen wil er het beste van maken. Het is altijd weer spannend als het orkest en koor samenkomen, maar ik heb er wel vertrouwen in. Op een gegeven moment bereik je een kritieke massa en weet je dat het goed komt. Door de spanning van het moment stijgen mensen boven zichzelf uit. Dat is prachtig.”

Carmina Burana is op 19 juni om 20:15 uur te zien in de Gereformeerde Kerk De Rank in Zuidhorn. Een dag later kunnen de mensen terecht in Gereformeerde Kerk De Hoeksteen in Leek. Entree voor de avond bedraagt € 10,-. Beide avonden beginnen om 20:15 uur.