Dorpshuis de Rotonde, Niekerk

0
1165
Ongenode Gast 18 juni 2

Datum: Vrijdag 14 juni

Tijd: 16:00 uur

Vrijdag werd de nieuwe dorpsvisie van het triodorp Oldekerk, Niekerk en ‘t Faan gepresenteerd. Een uitgelezen kans voor de Ongenode Gast om eens te kijken welke bobo’s en echt belangrijke mensen op deze bijeenkomst af zouden komen. Hij reisde vrijdag dan ook af naar het dorpshuis om daar de sprekers aan te horen. Dat voor een goed moment gekozen was bleek bij binnenkomst: ruim 40 personen waren aanwezig.

Het woord is als eerste aan Jan Bakker. De voorzitter van de club is maar wat trots op de nieuwe visie. Waar het in 2004 zijn vereniging was die met de eerste dorpsvisie kwam, is het nu weer zijn club die met de eerste vernieuwde versie op de proppen komt. “Dit is een prachtig dorp om in de te wonen,” zegt Bakker, waarmee hij de drie dorpen tot één laat versmelten. “De afgelopen jaren zijn er meer mensen komen wonen en die voelen zich hier meteen thuis. Ze worden snel geaccepteerd en opgenomen door de bevolking.”

In de Dorpsvisie staat een wensenlijstje waar Bakker en zijn team mee zitten. Zo zou hij graag de aanleg van een kunstgrasveld zien bij VV Niekerk. “Al weet ik ook wel dat het daarbij om de muntjes gaat. Iets anders wat we graag zouden willen is het opknappen van het wandelparkje in Niekerk. Volgend jaar bestaan we 50 jaar en met een bijdrage van de gemeente moet dat mogelijk zijn.” Om iedereen kennis te laten maken met de inhoud van de dorpsvisie belooft Bakker deze bij iedereen in de drie dorpen te bezorgen.

Na de overhandiging van de visie, verpakt in de vlag van de drie dorpen, is het woord aan burgemeester Kor Dijkstra. Hij belooft de vlag in top te zullen hangen bij het gemeentehuis bij belangrijke gebeurtenissen. “Als wij weer eens de ambassadeur over de vloer krijgen zullen we vlag zeker laten wapperen,” zegt hij. Dijkstra vertelt dat het toenmalige college in 2004 grote twijfels had bij het opzetten van een dorpsvisie. “Jullie hebben toen als vereniging flink doorgezet en het resultaat mocht er zijn. Later zouden alle andere dorpen in de gemeente volgen.”

Volgens de burgervader is het belangrijk dat er in deze tijd een visie voor de verschillende dorpen is. “Zoals we allemaal weten komt de herindeling eraan. Afgelopen week hadden we samen met de andere Westerkwartier-gemeenten een overleg met de provincie. Zoals het nu lijkt wordt het hele Westerkwartier, inclusief de voormalige gemeente Ezinge, per 1 januari 2018 een nieuwe gemeente. In die herindeling moet ook rekening worden gehouden met kleinschaligheid. Ieder dorp zou daarom een eigen visie moeten hebben.” Met de nieuwe visie zou de gemeente aan het werk kunnen. “Nu komt nog het hele college langs bij de presentatie. In de toekomst zal één collegelid afgevaardigd worden om hierbij aanwezig te zijn.”

Na de woorden van Dijkstra krijgen de aanwezigen het boekje. Velen zijn op de presentatie afgekomen. Raadsleden bijvoorbeeld. We zien Harm Beute, Janet Bos, Harry van der Tuin, Klaas Hoogsteen, Myra Eeken en Mattheus Gorter. Ook de drie wethouder Sjabbo Smedes, Mark de Haan en Kor de Wagt zijn aanwezig. De dorpen lijken niet allemaal vertegenwoordigd. Namens Grootegast zien we wel Hielke Westra. Willy Bultje en Mireillle Wierda zijn er namens Lutjegast. Het laatstgenoemde duo is even later druk in gesprek met voorzitter Bakker over de in het triodorp gebruikte aanpak voor het maken van de dorpsvisie. Ook in Lutjegast willen ze een vernieuwde versie.

Voorzitter Bakker is blij met de aandacht. Een wensenlijstje van materiele zaken heeft hij zeker. Toch is het immateriële hetgeen wat hem het meest bezig lijkt te houden. “Dit dorp is er zo goed in om dingen samen te doen. Vorig jaar nog werden we net niet het leukste dorp van Groningen. Wel hadden we een groot succes bij de actie Remco 4 Life. Het is mooi om te zien dat zoveel mensen uit het dorp samen met iets bezig zijn.”

 

Ongenode Gast 18 juni