Feesttent Noardburgum

0
2103
Ongenode gast1 noordbergum

Datum: 13 juni

Tijd: 09.30

In Noardburgum werd de afgelopen week de jaarlijkse feestweek gevierd. En dat heeft men daar geweten. Het hele dorp werd versierd, er stonden borden met enigszins dubbelzinnige teksten in bepaalde straten en in en rondom de feesttent was er een uitgebreid programma voor de liefhebbers. Het thema van het dorpsfeest was ‘Ik hou van Holland’, wat in verschillende programmaonderdelen terugkwam. Zo ook bij de bingo op donderdagochtend in de feesttent. De bingo, die gecombineerd werd met een gezellige koffieochtend, trok een hoop bezoekers, jong en oud. De jongste bezoeker was slechts enkele maanden oud, de leeftijd van de oudste bezoeker durven we niet in te schatten. De (On)genode gast had ook wel zin in een potje bingo en schoof aan voor een ochtend vol spanning en sensatie. Want spannend, dat was het zeker! De eerste rondes werden nog enigszins verwachtingloos gespeeld. Nog kans genoeg op een prijs. Zoals een goede bingo betaamt werd er in de eerste ronde gespeeld voor een kruis of een rij, waarna er doorgespeeld werd voor een volle kaart. Meedoen aan de bingo was kosteloos, maar de prijzen logen er niet op. De prijzen waren in geheel Hollands tintje. Zo waren er koffiepakketten met koffie van Neerlands trots Douwe Egberts, kaaspakketten, pannenkoekpakketten en als klap op de vuurpijl was het officiële ‘Ik hou van Holland’-bordspel te winnen. Aan de tafel van de (On)genode gast werd fanatiek meegedaan met het spel. Een tweetal dames speelde vaker mee met een bingo, zij hadden een officiële bingostift meegenomen waarmee makkelijk de nummers afgestreept konden worden van het lijstje. De overige dames moesten het doen met de pen die door de organisatie uitgedeeld waren. Ook de (On)genode gast zou met de pen van de organisatie mee gaan bingoën, ware het niet dat de pen het niet deed. Ook niet nadat de balpen onder de schoenzolen door gehaald was. De eerst drie cijfers werden daardoor gemist, omdat er snel een pen van onderuit de tas gehaald moest worden. Gelukkig waren de tafeldames behulpzaam en wisten de gemiste cijfers nog door te geven. Geen vals spel dus bij de bingo. Al snel werd de eerste bingo gehaald en van valse bingo was daarbij geen sprake. De prijzen en de cijfers vlogen om de oren, maar aan tafel van de (On)genode gast viel de buit tegen. ‘Wa wit hawwe wy nei it skoft mear lok,’ zei één van de dames hoopvol. In de pauze werd er koffie en thee geschonken door vrijwilligers die geheel volgens het thema een boerenzakdoek mét klompje om hun hals hadden geknoopt. Of was dat meer als eerbetoon aan Noardburgums trots Scherjon? De organisatie van de feestweek in Noardburgum was ondertussen al druk bezig met de voorbereidingen voor de spellen voor de kinderen diezelfde middag. ‘It is spitich, mar kommend jier moatte wy it mei twa minsken minder dwaan. Mar meist wol yn de krante sette dat wy tige tankber binne foar harren help fan alle jierren!’ Maaike Nicolai en Akkelien van der Wal, bij deze! Na de pauze werd er weer driftig bingo gespeeld. De spanning zat er flink in, maar het geluk was niet aan de kant van de (On)genode gast, welke na een spannende laatste ronde, waarin de cijfers door middel van een verhaal werden voorgelezen, met lege handen huiswaarts keerde. In Noardburgum ging men snel weer over tot de orde van de dag. Het duurde nog maar eventjes voordat de kinderen het terrein onveilig zouden maken.

 

Ongenode gast2 noordbergumOngenode gast3 noordbergum